Savaria Karnevál

Dátum: 2022-07-19 10:15:13
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók
Szombathely_Savaria_Karneval_01.jpg

Két év kényszerpihenő után újra mozgásba lendül Szombathelyen az időkerék, és visszarepít mindannyiunkat a letűnt dicső korok kulisszái közé.

Augusztus 25-28. között Szombathely újra helyszíne lesz a város kétezer éves történetét megidéző összművészeti fesztiválnak: színes programkavalkád, a térség emblematikus történelmi alakjainak megidézése, kézműves vásár, gasztronómiai forgatag, boros-sörös örömök – mind-mind részét képezik a három napos eseménysorozatnak.

Tógába bújva vagy más történelmi maskarát magunkra öltve, családosan vagy baráti társasággal vethetjük bele magunkat ismét a város legnagyobb rendezvényének eseményeibe.

A szombathelyi nyár emblematikus rendezvénye, a millenium évében újjáélesztett Savaria Karnevál idén már 21. alkalommal invitálja a városba az igényes nyári szórakozásra vágyó vendégeket. Amennyiben a járványügyi helyzet és az azzal kapcsolatos intézkedések megengedik, augusztus utolsó hétvégéjén – 25. és 28. között – a római alapokra épült belváros számtalan szegletében találkozhatunk a régmúlt valamely megelevenedett, újraszínezett részletével. A kétezer éves város ünneplőbe öltözve kínálja az ismeretbővítő, ugyanakkor szórakoztató programok színes, dúsgazdag kavalkádját.

Szombathely látnivalói közül az egyik legjelentősebb a Savaria Történelmi Karnevál, mely országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”. A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra.

A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit.

Ha a látogató – a legionáriusok és gladiátorok bemutatói után a városlakókhoz hasonlóan – tógát-tunikát öltött, római polgárként indulhat felfedezni a régmúlt átörökített értékeit és napjaink legcsillogóbb kultúrkincseit. Komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, páratlan gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak egyedülállóan gazdag és színes választékot.

A hegy leve, a hordó aranya és a gasztrokülönlegességek szerelmeseinek ígér egyedülálló kulináris élményt a Borok Utcája, a Sörtér és az Öreg Város Vásárának kínálata. A középkori forgatagot megidéző vásárban emellett kézműves remekek, különleges vásárfiák és mesterségbemutatók nyújtanak enyhülést a programkavalkádban megfáradt karneválozónak.