Mozizás a templomtoronyban

Dátum: 2022-07-17 18:43:24
Írta: Szolovi Róbert
templomok / kápolnák / haranglábak
Budapest_Nagyboldogasszony_Foplebania.jpg

Két torony között, szó szerint ég és föld között ismerkedhetnek az érdeklődők a templom történetével. Újabb érdekességgel gazdagodott a budapesti látnivalók sora. 

Rövidfilmekkel csábít látogatásra a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom. A templom toronykilátójában, a két tornyot összekötő fedélszékben kialakítottak egy vetítő-hangosító rendszert, ami két projektor összehangolt működésével érdekes szélesvásznú kisfilmeket vetít a falra.

A padlástér míves ácsmunkájának megtekintését követően a látogatók négy film közül választhatnak. A szerkesztők 1,5 perc időtartamú filmeken dolgozták fel a templom eltolásának legendáját, Mátyás király és a templom kapcsolatát, Ferenc József királyi esküjének történetét, valamint Szent Gellért életét és halálának történetét. 

Mind a négy történet ezer szállal kapcsolódik a templom 'majd 2000 éves történetéhez, és magyar és angol nyelvű narrációval hallgathatók meg. A filmek július elejétől vasárnap kivételével megtekinthetőek 10:00 - 17:00 óra között a toronykilátóban.
Forrás: turizmusonline.hu