Szombathely látnivalói

Savaria Történelmi Karnevál

Cím Szombathely 47.230159 N, 16.625163 E
A szombathelyi nyár emblematikus rendezvénye, a millenium évében újjáélesztett Savaria Karnevál idén már 22. alkalommal invitálja a városba az igényes nyári szórakozásra vágyó vendégeket. Augusztus utolsó hétvégéjén – 24. és 27. között – a római alapokra épült belváros számtalan szegletében találkozhatunk a régmúlt valamely megelevenedett, újraszínezett részletével. A kétezer éves város ünneplőbe öltözve kínálja az ismeretbővítő, ugyanakkor szórakoztató programok színes, dúsgazdag kavalkádját.

A Savaria Történelmi Karnevál országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”. A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra.

A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit.

Ha a látogató – a legionáriusok és gladiátorok bemutatói után a városlakókhoz hasonlóan – tógát-tunikát öltött, római polgárként indulhat felfedezni a régmúlt átörökített értékeit és napjaink legcsillogóbb kultúrkincseit. Komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, páratlan gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak egyedülállóan gazdag és színes választékot.

A hegy leve, a hordó aranya és a gasztrokülönlegességek szerelmeseinek ígér egyedülálló kulináris élményt a Borok Utcája, a Sörtér és az Öreg Város Vásárának kínálata. A középkori forgatagot megidéző vásárban emellett kézműves remekek, különleges vásárfiák és mesterségbemutatók nyújtanak enyhülést a programkavalkádban megfáradt karneválozónak.

Ha idén nyáron kizökkentenéd a múló időt, itt a helyed! Szombathely, Nyár, Karnevál – újra Téged vár!
Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely