Balatonmagyaród látnivalói

Kányavári-sziget

Cím Balatonmagyaród Kányavári-sziget 46.616204 N, 17.166264 E
Kapcsolat Web: www.kisbalaton.hu
A Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója zárja közre. Csak gyalogosan közelíthető meg, a Zala fahídján át. A szigeten sétautak, pihenő-, szalonnasütő helyek, játszóterek vannak kialakítva. A sziget partján körben, a jeggyel rendelkező horgászok hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek.

Két kilátóból tekinthetünk rá a Hídvégi-tóra és környékére. A Kis-Balaton hírnevét elsősorban az itt fészkelő madárfajoknak köszönheti, bár az itt található számtalan növény-és állatfaj önmagában is indokolttá tenné a védelmet. A költőfajok mellett nagy jelentőségűek az átvonuló és az itt telelő madárfajok - főként réce - és lúdfélék.

A szigeten alakította ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a Búbos vöcsök tanösvényt.(Megközelíthető a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról). A közel két kilométer hosszúságú sétaút szabadon látogatható. 13 állomása főként a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik - a táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók stb) mutat be - de megismerkedhet a látogató az itt élő denevérfajokkal is.

A Kányavári-szigetről jól megfigyelhető a Kis-Balaton madárvilága, főleg nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, sitke fordul elő gyakran. Kb: 250 madárfajt figyeltek meg itt, ebből közel 150 itt is fészkel.
Kányavári-sziget, Balatonmagyaród Kányavári-sziget, Balatonmagyaród Kányavári-sziget, Balatonmagyaród Kányavári-sziget, Balatonmagyaród