Esztergom elindította az idei rendezvényszezont

Dátum: 2024-04-19 06:26:00
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók
esztergomprogramok3.jpg

Esztergom bemutatta a sajtó képviselőinek a 2024-es év kiemelt rendezvényeit . A város célja, hogy a belföldi és nemzetközi turistáknak is egyedi, különleges eseménykínálatot nyújtson.

A városban 2024-ben kilenc kiemelt turisztikai és városi eseményt terveznek, közel kétszázötven programelemmel - közölte a sajtótájékoztatón Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere. Kiemelte az Esztergomi Szent István Napokat, ahol Feke Pál rendezésében bemutatják a tavaly 40. évfordulóját ünneplő István, a király című rockoperát, ahol hallható lesz többek között Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. 

Idén is több rendezvénnyel készülnek
Április 27. és 28. között rendezik meg az Akkor és Most Jármű Expot, ahol most is több, mint száz járművel találkozhatnak az érdeklődők, sőt, a kétnapos esemény részeként ingyenes koncerteket is szerveznek. A  Lampionos Hajós Felvonulást idén április 30-án élvezheti a nagyközönség a Kis-Duna sétányról.

2024. augusztus 1. és 3. között – idén negyedik alkalommal – megrendezésre kerül tehetséggondozó fesztivál, ahol most is a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várják a fiatalokat. Papp Gergely, az MCC Feszt főszervezője kiemelte, hogy tavaly mintegy 47 ezer fesztiválozó vett részt az eseményen, akik 120 színpadi program közül választhattak, valamint 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. A cél, hogy hasonló méretű fesztiválnak adhassanak otthont Esztergomban.

„Esztergom a fotográfusok városa” – ezzel a felvezetéssel köszöntötte a jelenlévőket Gál András, az Esztergomi Művészek Céhe fotóművésze, aki az idei évben egy programsorozatot álmodott meg André Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából. Elmondta továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által a Balassa Bálint Múzeumban tekinthető meg az André Kertész Esztergomban című kiállítás. Az Esztergomi Művészek Céhe pedig ehhez kapcsolódóan workshopot szervez az Esztergomi Szent István Strandfürdőben, ahol a résztvevők újra fényképezhetik a fotóművész híres képeit. Mindemellett számos kiállítással is készülnek, közülük kiemelte az Esztergomi Fotográfiaia Biennálét, valamint a Visit Esztergom által koordinált 10 Csoda Esztergomban című fotópályázat kiállítását is.

A Múzeumok Éjszakája program során tizenegy esztergomi és egy párkányi kiállítás, illetve múzeum lesz látogatható egy karszalag megvásárlásával. A vidéki kiemelt státuszra készülve az intézmények a tavalyinál még színesebb előadásokkal és programokkal várják az érdeklődőket.

Szintén a Szent István Napok keretében, augusztus 20-án Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra ad közös nagykoncertet.

Év végén sportesemények és advent
2024. őszén immár a 22. alkalomal rendezik meg a Hídfutást, ami várhatóan most is több ezer embert mozgat majd meg a Mária Valéria híd mindkét oldaláról.

Az Esztergomi Adventi Vásáron pedig olyan különlegességet terveznek, ahol megmutatják a téli prémium gasztrokultúra világát a vásárba látogatóknak, hogy minden itt élő és ide látogató vendég megtalálja a számára élményt nyújtó, izgalmas és színvonalas programot.
Forrás: turizmusonline