Az idei nyár legjobb programjai Fehérváron!

Dátum: 2024-07-11 10:46:03
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók

A városi utazások kiemelt helyszíne 2024-ben Székesfehérvár, ahol kiállítások, koncertek, fesztiválok váltják egymást az ezeréves utcákon. Díjnyertes fagylaltok, remek éttermek, pezsgő belvárosi élet várják a nyári kikapcsolódásra vágyókat. Íme a legjobb tippek Fehérváron!

E történelmi jelentőségű város méltón és hűen őrzi egykori koronázóváros jellegét, s mindeközben mégis árad belőle egyfajta mediterrán, laza hangulat, ahol jó sétálni, frissítő koktélokat kóstolni az árnyas teraszokon, kipróbálni bármelyik éttermét s közben megismerni kincset érő kultúráját. Kiállítótereiben, múzeumaiban mindig van állandó és megújuló anyag is: a Szent István Király Fő utcai Rendház épülete előtt óriási felirat hirdeti a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményének nagyszabású anyagát. A Hadimustra című kiállításon Magyarország hadi múltjának kincsei tárulnak a látogató elé, 18 termen keresztül, sokrétű digitális tartalom segítségével. Az oszmán uralom elleni küzdelemtől napjaink honvédségének fegyverzetéig, a magyar hadtörténelem elmúlt évszázadainak legjelentősebb darabjai mesélnek a látogatóknak. 

Királyi hangolódás a júliusi hétvégéken
Ma már nem csupán a Székesfehérvári Királyi Napok és a Koronázási Ünnepi Játékok jellegzetessége a magyar középkor kiemelkedő alakjait megszemélyesítő ikonikus fehérvári óriásbábok felvonulása – annyira szereti őket a közönség, hogy több alkalommal is előjönnek rejtekhelyükről, s megörvendeztetik a belvárosban korzózókat. Vegyülni velük persze nem tudnak, hiszen legalább öt méter magasak, látványos, színes és ünnepi megjelenésük pedig vetekszik történelmi nagyságukkal. 

Az elkövetkezendő időszakban több szombati napon is találkozhatnak valamelyikükkel a Királyok a Belvárosban program keretében. Mindig más szereplők jelennek meg a fehérváriak között, így érdemes minden alkalommal kilátogatni a rendezvényekre júliustól augusztus 18-ig minden szombaton! 

Zene minden mennyiségben
Változatos a zenei kínálat is. A klasszikus zene legszebb dallamai Székesfehérvár nyári templomi koncertsorozatában csendülnek fel: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Harmonia Albensis címet viselő négy előadásából minden júliusi csütörtök estére jut egy: 4-én a Szent Imre-templomban, 11-én a Ciszterci templomban, 18-án az evangélikus templomban, 25-én pedig a Szent Sebestyén-templomban lesz koncert. A rock és a pop szerelmeseinek is lélegzetelállító a fehérvári kínálat: a Tankcsapda, a Cradle of Filth és az Ossian mellett a Fehérvári Zenei Napok 2024-es fesztiválfellépője lesz a Belga, Pixa, Korda György, a Scooter és Majka is – hogy csak néhányat említsünk a négy napos felhozatalból. Július 31-e és augusztus 3-a között idén is ezrek érkeznek Székesfehérvárra, hogy átérezzék az igazi FEZEN-hangulatot! Szintén igényes zenei, étel- és italválasztékot ígér az Alba Regia Feszt is augusztus 4-e és 6-a között. Székesfehérvár történelmi belvárosának egyik legszebben felújított helyszínén, a Bartók Béla téren lépnek színpadra a jazz, szving, blues világ izgalmas képviselői: itt lesz többek között a Loop Doctors feat. Varga Gergely és Gesztesi Sandra, a Szőke Nikoletta Jazzplosion és a Vörös Tamás Projekt is. 

A város kiemelt rendezvényének, az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok idején is bővelkedünk zenei programokban: a felvezetőben augusztus 10-én a Fehérvári Fúvósfesztivál zenészei, míg augusztus 16-án a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál virtuóz zenészei örvendeztetik meg a közönséget. Az augusztusi rendezvény nagyszínpadát három estén rangos könnyűzenei fellépők veszik birtokba: Fenyő Miklós, a Bikini és a Bagossy Brothers Company ad majd koncertet. A tavaly indult koncertszerű operabemutatók sorát Erkel Ferenc Hunyadi Lászlója folytatja: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar neves szólisták és a Székesfehérvári Balett Színház közreműködésével állítja színpadra a 180 éve bemutatott művet augusztus 20-án. 

Székesfehérvári Királyi Napok 
A város legnagyobb és legjobban várt eseménysorozata a Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok, melyre idén augusztus 11-e és augusztus 20-a között kerül sor. Idén ismét nemzetközi szintű néptáncfesztivállal veszi kezdetét a programkavalkád, ahol mexikói, spanyol, török és szlovák vendégeket vár a házigazda ARTE. Az ő felvonulásukkal, utcatáncukkal indul a látványos bemutatókkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, óriásbáb felvonulással és hagyományőrzők bemutatóival, kézművesek vásárával tarkított programsorozat, lesz katonazenekari fesztivál és Öreghegyi Mulatság is a Bory-vár tövében.

A rendezvénysorozat leglátványosabb része a Koronázási Ünnepi Játékok három napja, annak is csúcspontja az Augusztus 20-i nemzeti ünnep a Királyok menetével. A huszonhárom, közel 5 méter magas királyi óriásbáb nagyszabású történelmi felvonulását hagyományőrző csapatok, régizenei együttesek, gólyalábas komédiások és táncosok kísérik. A rendezvényen családi és gyerekprogramok, lovagi torna és középkori vásári forgatag csalogatja időutazásra a látogatókat. 

Gasztronómiai sokszínűség
Fehérvár cukrászai szinte minden gasztronómiai versenyről hoznak haza elismeréseket, így elárulhatjuk: az idei nyáron is találhatnak a belvárosi fagylaltkínálatban olyat a látogatók, amelyet nagyon szerettek a szakma legjobbjai is! Aki találkozik Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester Szerenád névre keresztelt fagylaltjával, mindenképpen próbálja ki, ugyanis az alkotás a cukrászdák, kézműves fagylaltozók kategóriában bronzérmet szerzett. A karamellás mogyoró tonkababbal lehet az idei nyár fehérvári nagy fagyislágere! De a mentes fagyikra vágyóknak is van jó hírünk: ugyanezen a megmérettetésen szerzett bronzérmet a cukrászdák, kézműves fagylaltozók cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes kategóriájában a Krém cukrászda mestere, Kovács Roland. A rebarbarás makadámia azonban nem csak az intoleranciával élők számára lesz kedvenc – Székesfehérváron sétálva próbálják ki ezt a különleges, finom, hűvös desszertet és győződjenek meg róla maguk! 

A Tourinform ajánlatai
A várost megismerni és megszeretni egy pillanat műve - a székesfehérvári Tourinform iroda idegenvezetői is ezt szeretnék átadni „Mindigmás” túráikon, melyek között mindenki megtalálhatja a hangulatához, érdeklődéséhez illő sétát. Van köztük könnyed, mesélős nyáresti séta a belvárosban és a legújabb helyszíneken, panoráma buszos túra és izgalmas esti fáklyás séta is. A történelmi és kulturális kirándulások mellett természetesen a természetbe is elviszik az érdeklődőket a szakvezetők. Garantáltan minden szombaton csatlakozhatnak a Sóstó Látogatóközpont tematikus túráihoz, melyek a Sóstó Természetvédelmi Területére vezetnek. 

Székesfehérvár piros kabrió panorámabusza a város ikonikus Ikarus járműve, a látogatók és városnézők kedvence. Az idei szezonban az élménybusz útja az Alba Aréna multifunkciós rendezvény- és sportközpontjához vezet, ahol a kirándulók a saját szemükkel győződhetnek meg a város legújabb közösségi épületének fantasztikus adottságairól.