Taktaharkány látnivalói

Református templom

Cím Taktaharkány Béke u. 40. 48.082784 N, 21.140012 E
Kapcsolat Web: www.taktaharkany.hu
A Taktaharkányi Református Egyházközség kőtemplomának alapjait 1793. március 6-án rakták le Terhes István prédikátorsága alatt. A templomépítés kezdeteit korabeli jegyzőkönyv örökítette meg. A munkálatok 13 évig folytak Bereti Gábor lelkipásztorsága alatt, hol nagyobb, hol kisebb buzgalommal.

A gyülekezet tagjait többször járvány pusztította, volt olyan esztendő, amikor nagy szükség és drágaság uralkodott, mégis volt erejük és hitük, hogy reménységgel előre tekintsenek. Annak ellenére, hogy a torony építéséhez még hozzá sem fogtak, 1799. október 3-án megtartották benne az első istentiszteletet.

Az építkezés 1806-ban fejeződött be és a templomot Őry Fülöp Gábor szuperintendens szentelte fel. Nem volt igazán gazdag patrónusa a gyülekezetnek; ki pénzzel, ki természetben járult hozzá az építkezés költségeihez. A templomot többször is felújították. 1992-93-ban belsőleg újult meg, amely jelentette az eredeti állapot helyreállítását. Az anyagi hátteret a gyülekezet tagjai kétkezi munkájukkal és anyagi támogatásukkal teremtették elő.

A legutóbbi külső felújítási munkálatok 2000-2001-ben mentek végbe, amelyhez a szükséges anyagi hátteret a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma biztosította.
Református templom, Taktaharkány