Székesfehérvár látnivalói

Új Magyar Képtár

Cím
Székesfehérvár
Megyeház u. 17.
47.189501 N, 18.409920 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 22/315-583
Web: www.szikm.hu
Email küldése
A Szent István Király Múzeum állandó kortárs képzőművészeti kiállítása A Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épülete mára olyan kulturális központtá vált, ahol a fiatalok is megtalálják az őket érdeklő kulturális programokat, és az idősebb korosztály is, hiszen egy épülettömbben kapott helyet az Új Magyar Képtár, amely amellett, hogy egy országos rangú modern, illetve kortárs képzőművészeti gyűjtemény legfontosabb darabjait mutatja be, irodalmi estek, színdarabok és koncertek megszokott otthona, és a Museum Café, amely slam esteknek éppúgy helyet ad, mint fiatal képzőművészek alkalmi kiállításainak. Az épület földszinti részén esetenként nagyobb időszaki kiállítások kapnak helyet.

Az épület története
Az impozáns, középkori falakkal és zárt erkéllyel rendelkező 13. századi eredetű kőház L alakú formája a 15–16. században alakult ki. Az épület a török alóli felszabadulás után előbb Eszterházy Pál herceg birtokában volt, tőle 1712-ben Meszlényi János alispán vette meg, akitől pedig a vármegye birtokába került. Az épület csaknem egy évszázadon át Vármegyeház volt. 1874-ben az evangélikus egyház vette meg a házat, ekkor épült az udvaron a romantikus stílusú imaház, Schmied Károly tervei szerint. A 19–20. század fordulóján a Székesfehérvári Királyi Törvényszék működött benne.

A Gyűjtemény
A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik. Igazán karakteressé a 60-as évek elején a Csontváry kiállítással meginduló, és ma már öt évtizedes múltra visszatekintő kiállítási program formálta, amely a múzeumot a régészeti és néprajzi gyűjtemény mellett országos hírűvé emelte. A monografikus, retrospektív és tematikus kiállítások mellett e nagyszabású program kiemelkedő sorozata a XX. század művészete címet viselte. A vásárlás vagy ajándékozás révén a gyűjteménybe került alkotások jelentős része az 1945-től napjainkig tartó időszakból való. Ebből egy válogatást az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthet meg a látogató. A kiállítás hét terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb és progresszívnek ítélt tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit.
Szekesfehervar_Uj_magyar_keptar_1.jpg Szekesfehervar_Uj_magyar_keptar_2.jpg Szekesfehervar_Uj_magyar_keptar_3.jpg Szekesfehervar_Uj_magyar_keptar_4.jpg