Rigyác látnivalói

Szent Anna templom

Cím Rigyác Hősök útja 4. 46.464187 N, 16.861178 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Web: www.martinus.hu
A rigyáci Szent Anna templom 1762 ben épült. A barokk stílusú templom egyhajós félköríves apsziszáródású cseh süveg boltozatos épület. A falakat plasztikus lábazattal és fejezettel kialakított pillérek tagolják. A pillértestekre támaszkodnak a csehsüveg boltozatokat elválasztó hevederívek.

Templom legnagyobb szélességi és magassági mérete majdnem azonos: (9,45m, 9,86m.) Az épület déli oldalán lévő torony gazdagon tagolt toronysisakkal záródik. A nyugati oldali sekrestye fölött kegyúri karzatot építettek.

A kriptát kb. 1900-ban Inkey Kálmán özvegye kamjonkai Szemző Lujza építette a Szent Anna kegytemplom alá. 1900. július 12-én – Sallér Lajos nagykanizsai építőmester tervei alapján a nagykanizsai járás főszolgabírója által kiadott „hatósági engedély” nyomán a templom északi hajózott szakaszának nagy részét alápincézték és altemplomot építettek 28 sírbolt számára. Az altemplomban az Inkey, Benyovszky és Batthyány család tagjainak sírjai találhatók.

A kripta kialakítása építészeti bravúr volt, a maga nemében egyedülálló műszaki megoldás: a meglévő templombelső terében három méter mély munkaárkot ástak és alakították ki az 54m2 alapterületű altemplomot, melyet poroszsüveg boltozattal fedtek. Hogy mennyire jól sikerült a beavatkozás, az mutatja, hogy a 2003-as felújítás során csupán egy hevederívén találtak a kivitelezők egy kisebb repedést, azaz nem süllyedt meg az épület.

Rigyác Szent Anna-templom1945 után elbontották az apszis alatti lejárót és a nyugati hajoldalban „L” alakú lapos tetős kriptalejárót építettek a „kor szellemének” megfelelően, melyen a koporsót sem lehetett levinni a kriptába.
A legutóbbi helyreállítás során visszaépítésre került az altemplomba vezető északi oldali apszis végződésében – külső térből nyíló - egykarú lépcső, valamint a nyeregtetős felépítmény.

A megújult belső szárító falvakolatot és klinker tégla padlóburkolatot kapott. Új belső megvilágítással várja megemlékezőket. A kriptalejáró bejárata fölötti oromzaton lett elhelyezve a család kőcímere.

A templom és a kripta felújítása 2007-2008-ban a falu népe és a grófi család támogatásával került sor.
Rigyac_Katolikus_templom.webp Rigyac_Katolikus_templom_2.webp