Őcsény látnivalói
Sáros-alja madármegfigyelő torony
Cím
Őcsény
Sáros tó
46.333212 N, 18.842647 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Web: www.turizmus.gemenczrt.hu
A madármegfigyelő torony a Sáros tó partján áll. A tavon gyakoriak a Gemencben rendszeresen előforduló madárfajok, mint például a barna kánya, szürke gém, a nagy kócsag, a kis kócsag, a vörös gém, vagy a nagy kárókatona.

A szerencsés kiránduló a közeli hódvárban élő eurázsiai hóddal is találkozhat, napsütéses időben a ledőlt fák vízfelszínhez közeli ágain pedig napozó mocsári teknősök figyelhetők meg.

A Sáros alja elnevezéssel a 18. századi térképeken találkozhatunk először. A Sáros alja erdő déli csücskében elhelyezkedő tó a Duna szabályozást követően alakult ki az egykor erre kanyargó folyam egyik öbléből.

Az 1970-es években megépült Sió Árvízkapu duzzasztó hatásának következtében területe jelentősen megnőtt, jelenleg – vízállástól függően – mintegy 17 hektárt tesz ki. Sekély (50-80 cm-es), hamar felmelegedő vize ideális ívó helyet ad az itt élő halfajoknak, utódaik pedig a táplálékban gazdag „halbölcsőben” gyorsan növekednek.

A Sióval és a Holt-Sióval fokokkal összeköttetésben lévő tóból a környező vízterületekre tudnak kijutni a fiatal halak, biztosítva a gemenci vízrendszer halbőségét.

MEGKÖZELÍTÉS:
A Keselyűsi Fogadóépülettől nyugati irányba elindulva az erdészházak előtti földúton, mintegy 10 perces könnyed gyaloglással érünk a vízparti fák között megbúvó kilátótoronyhoz. Az útról a tájékoztató táblánál kell letérni jobbra.