Paraszti táplálkozás a XIX-XX. században állandó kiállítás Nován.
Napjainkban a táplálkozás olyan téma, amely korra és nemre valló tekintet nélkül szinte mindenkit érdekel. Nem véletlen, hogy a szakácskönyvek vezetik a könyvkiadók eladási listáit. Egy kiállítás, mely ebből a tárgykörből merít, korhoz és földrajzi helyhez kötött anyagot mutat be, hiányt pótol és vonzó célpontja lehet mind a szakmai tájékozódásnak, mind az idegenforgalomnak.
A téma kibontási lehetőségei sokszínűek:
- Az előállítás, termelés, betakarítás, tárolás stb. színhelyeit és munkáit tablókon, sok információval, archív fotókkal, régi metszetekkel, a munkák elvégzéséhez szükséges eszközök segítségével mutathatjuk be.
- A forgatókönyvben részletezett fejezetekhez kötődő használati eszközöket, az ételkészítés és - fogyasztás alkalmait, az ezekhez esetlegesen kötődő népszakásokat újrateremtett enteriőrökben jeleníthetjük meg.
- A modern táplálkozástudomány eredményei és a régi korok paraszti táplálkozása közötti összefüggéseket, a bennük rejlő bölcsességet, az egyes korszakok étkezési rendjének alakulását, a vidék jellegzetes ételeinek receptjeit külön kiadványokban adhatjuk közre.
- Jeles időpontokhoz ( új kenyér, szüret, gyümölcsaszalás, disznóölés, pálinkafőzés, stb.) a település egészét megmozgató, és idegenforgalmi szempontból is jelentős programok ( versenyek, kóstolók, bálok, stb. ) szerveződhetnek.
A kiállítás a legfontosabb táplálék-alapanyagokat figyelembe véve öt egységből tevődik össze:
I. a gabonafélék
II. a húsfélék
III. a tej és tejtermékek
IV. a zöldség- és gyümölcs
V. az italféleségek
Hozzászólások
Ehhez a látnivalóhoz még
nem érkezett hozzászólás.
Napjainkban a táplálkozás olyan téma, amely korra és nemre valló tekintet nélkül szinte mindenkit érdekel. Nem véletlen, hogy a szakácskönyvek vezetik a könyvkiadók eladási listáit. Egy kiállítás, mely ebből a tárgykörből merít, korhoz és földrajzi helyhez kötött anyagot mutat be, hiányt pótol és vonzó célpontja lehet mind a szakmai tájékozódásnak, mind az idegenforgalomnak.
A téma kibontási lehetőségei sokszínűek:
- Az előállítás, termelés, betakarítás, tárolás stb. színhelyeit és munkáit tablókon, sok információval, archív fotókkal, régi metszetekkel, a munkák elvégzéséhez szükséges eszközök segítségével mutathatjuk be.
- A forgatókönyvben részletezett fejezetekhez kötődő használati eszközöket, az ételkészítés és - fogyasztás alkalmait, az ezekhez esetlegesen kötődő népszakásokat újrateremtett enteriőrökben jeleníthetjük meg.
- A modern táplálkozástudomány eredményei és a régi korok paraszti táplálkozása közötti összefüggéseket, a bennük rejlő bölcsességet, az egyes korszakok étkezési rendjének alakulását, a vidék jellegzetes ételeinek receptjeit külön kiadványokban adhatjuk közre.
- Jeles időpontokhoz ( új kenyér, szüret, gyümölcsaszalás, disznóölés, pálinkafőzés, stb.) a település egészét megmozgató, és idegenforgalmi szempontból is jelentős programok ( versenyek, kóstolók, bálok, stb. ) szerveződhetnek.
A kiállítás a legfontosabb táplálék-alapanyagokat figyelembe véve öt egységből tevődik össze:
I. a gabonafélék
II. a húsfélék
III. a tej és tejtermékek
IV. a zöldség- és gyümölcs
V. az italféleségek