Nagykovácsi látnivalói

Csergezán Pál-kilátó

Cím Nagykovácsi Nagy-Kopasz 47.552050 N, 18.865146 E
Kapcsolat Web: www.parkerdo.hu
A Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon várja a látogatókat. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő, vörösfenyőből készült kilátó legfelső szintje 18 méterrel van a belépési szint felett, ahová pontosan 100 lépcsőfokon lehet feljutni. A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat az építményben. A teljes körpanoráma tiszta időben a főváros 100 kilométeres sugarú térségét öleli fel. A Budai-hegység ismertebb csúcsain kívül a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység is látható.
A nagy kémények déli irányban Százhalombattát mutatják, az esztergomi bazilika pedig akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószint párkányán ábrák és feliratok is jelzik.

A kilátó névadója Csergezán Pál, híres természet- és vadászfestő, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Grafikusként és illusztrátorként dolgozott, eközben került közel hozzá közel a vadászat témaköre. A Nők Lapja, az Ország-Világ és a Magyar Vadász, később a Nimród rajzolója volt. Tan- és szakkönyveket, például Tasnádi Kubacska András, Kittenberger Kálmán és Fekete István munkáit is illusztrálta.
Telkiben töltötte életének utolsó éveit, műterme a Budakeszi Erdőgazdaságban volt.
Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található.

Megközelítés:
A Csergezán Pál-kilátóhoz a legrövidebb és legszebb úton a budapesti Széna térről induló 794-795-ös jelzésű helyközi buszok Hidegvölgyi erdészlak megállójától, a zöld háromszög jeleket északnyugatra követve juthatunk el. Nagykovácsiból, a 63-as autóbusz végállomásától pedig a zöld sávot, majd az abból balra kiágazó zöld háromszög jelzést követve érhetünk fel a kilátóhoz.
Csergezán Pál-kilátó, Nagykovácsi Csergezán Pál-kilátó, Nagykovácsi Csergezán Pál-kilátó, Nagykovácsi Csergezán Pál-kilátó, Nagykovácsi