Kiskőrös látnivalói

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Cím Kiskőrös Petőfi tér 5. 46.620394 N, 19.285507 E
Múzeumunk irodalom- és kultusztörténeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik, ezeket térben is elkülönülő egységekben mutatjuk be. Petőfi Sándor szülőháza műemlék épület, a mellette lévő emlékmúzeum állandó és időszaki kiállítások számára épült. A kettő között kapott helyet a Petőfi Műfordítói Szoborpark, amely egyedülálló módon gyűjti egybe és mutatja be a költő külföldi fordítóit.

A szülőház szomszédságában találhatóak a Kincseskamrák, vagyis a képzőművészeti és néprajzi látványtárak. Tematikus múzeumként országos gyűjtőkörrel rendelkezünk a kortárs képzőművészet terén. A múzeumi struktúra része a népi műemlék Szlovák Tájház is, a hozzá utólagosan készített kemence és nyitott foglalkoztató szín beleillik az eredeti épített környezetbe.

A múzeum gazdag gyűjteménnyel és igen jó szakmai kapcsolatokkal rendelkezik. Az éves látogatószám kb. 20 000 fő. Örömmel tölt el bennünket, hogy az ország minden pontjáról, a határainkon túlról is érkeznek vendégek. Küldetésünknek tartjuk, hogy minél több magyar ember eljöjjön és közelebbről is megismerje a költő életét, munkásságát, eszméit. Fontos, hogy élményekkel, ismeretekkel gazdagodva térjenek haza. További célunk, hogy a helyi lakosságot büszkeséggel töltse el és mindenki érezze annak a súlyát, mit jelent Petőfi Sándor szülővárosában élni. Hiszen Petőfi joggal állítható példának a jövő nemzedékek elé. Élete és életműve nemzeti kultúránk egyik alapköve, közös nemzeti emlékkép. Része van a magyarság összetartozásának erősítésében, identitásunk megőrzésében. Petőfi Sándor a magyar irodalmi élet külföldön is legismertebb alakja, nemzetünk több vonatkozásban is méltó szimbóluma.

Múzeumunk küldetése az, hogy tárlatainkkal, rendezvényeinkkel kialakítsuk az igényt a rendszeres múzeumlátogatásra, minél szélesebb korosztályt tudjunk megszólítani, a látogatói igényeknek megfelelő programkínálatot állítsunk össze. Ebben a szemléletben szervezzük a költő életrajzához kapcsolódó rendezvényeket és megemlékezéseket, úgy mint a Petőfi-szilvesztert, ami a születés ünnepe, a március 15-i győztes forradalom megidézését, a szülőház megnyitását, vagy a júliusi halálévfordulót.
Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös