Csopak látnivalói

Mezítlábas ösvény

Cím Csopak Ifjúsági stny. 46.970493 N, 17.938773 E
Kapcsolat Web: www.csopak.hu
A Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon szabadidőpark, Kneipp-ösvény került kialakításra. A fektetett fa oszlopokkal szegélyezett mezítlábas ösvényen, eltérő anyagú felületek váltakoznak. Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. A taposó Sport utca felőli szakaszán néhány fa akadály, egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik próbára a látogatókat.

A beruházás eredményeképpen, a korábban üresen álló önkormányzati terület hasznosításra került. Tervezési szempont volt a védett nádas érintetlenségének megtartása, a természeti környezet megóvása, hosszú távú fenntartása. Nyugat-Európában már igen nagy népszerűségnek örvendő Kneipp (mezitlábas) - ösvény került kialakításra szabadtéri fitneszparkkal, pihenőhelyekkel. A kialakított szabadidő park a már meglévő fejlesztéseket összekapcsolja (strand, kerékpárút, pihenők), nem mindennapi élményt biztosítva számukra.

A sétányrész természet közeli állapotának köszönhetően kiválóan alkalmas gyermekek és felnőttek számára a vízparti növény és állatvilág tanulmányozására, az ismeretek gazdagítására, ugyanakkor megadja a szabad mozgás lehetőségét is. A fitnesz park fiatal felnőttek és idősebbek számára egyaránt ajánlott, használatukkal a teljes testet átmozgató olyan mozgásformák végezhetőek, amelyeket nem áll módjukban gyakorolni a hétköznapok során. Az eszközök használata egyszerű és biztonságos, ingyenes edzéslehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek, emellett betegségmegelőző és szemléletformáló hatásuk is jelentős.

A mezítlábas ösvényen különböző természetes felületű részek váltakoznak, eltérően masszírozva a talp reflexpontjait, természetes talpmasszásként serkentve a vérkeringést, anyagcserét, jótékony hatást gyakorolva az érfalak erősítésére. Az ösvényen kialakított fa akadályok, az egyensúlyérzéket fejlesztik. A sétány mellett kialakított pihenőpadok, asztalok biztosítják a teljes kikapcsolódást.
Mezítlábas ösvény, Csopak Mezítlábas ösvény, Csopak Mezítlábas ösvény, Csopak