Csákvár látnivalói

Lőportorony

Cím Csákvár külterület 47.383261 N, 18.453174 E
Kapcsolat Web: www.csakvar.hu
A műemléki védelem alatt álló, Európában egyedülállónak tekinthető építményt a csákvári köznyelv „puskaporos” toronyként is emlegeti. Keletkezéséről és funkciójáról kevés adat áll rendelkezésre. A torony az 1800-as évek elején épülhetett az Esterházy park területén kívül, mégis jellege miatt az Esterházy park kerti építményei közé sorolható.

A torony négyzet alaprajzú, kétszintes téglaépítmény. Az alsórész nyitott, négy oldalt csúcsíves nyílásokkal, a felső zárszint oldalain egy ajtó és három kémlelőnyílással került kialakításra.

Eredeti rendeltetéséről csak feltételezések vannak, amelyek szerint tűzőr vagy csősztoronynak, esetleg vadászlesnek épült. A XVIII. század végétől a katonai beszállásolások idején a településtől távol eső épületben puskaport is tárolhattak. Lőportorony, puskaporos torony elnevezése valószínűleg ebből az időből származik. Az utolsó beszállásokra a XIX. század közepén, 1848 után került sor.

Állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott, már-már az összedőlés veszélye fenyegette. Felújítását Horváth Józsefné vállalta és kezdte meg 2012-ben. A munkálatok 2012. decemberében fejeződtek be.

A közterületről megközelíthető Lőportorony egész évben látogatható. Megtekintése díjtalan.
Lőportorony, Csákvár Lőportorony, Csákvár Lőportorony, Csákvár