Csákvár látnivalói

Esterházy kastély

Cím Csákvár Kastélypark 1. 47.397586 N, 18.459587 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Az Esterházy-kastélyt eredetileg barokk stílusban Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján. 1781-1823 között többször átalakították, ekkor kapta Charles Moreau által mai klasszicista formáját. A főúri rezidencia különleges értéke volt a 77ha területű angolpark, melyet a kastély építkezéseivel párhuzamosan részletes és szakszerű tervek alapján évtizedek munkájával alakítottak ki. A kastélyhoz tartozó rész felújítása - a kerti építményekkel együtt - a mai napig tart. A kéttornyú római katolikus templomot Esterházy Ferenc építtette 1748-ban, a régi szentély felhasználásával. 1760-ban Fellner Jakab majd a XIX. század közepén valószínűleg Ybl Miklós tervei alapján építették át. Szentélyében a mennyei seregek vezérének, Szent Mihály arkangyalnak fehér márvány szobra magasodik. Az Esterházyak 1821-ben gyógyszertárat, 1832-ben uradalmi kórházat létesítettek. Esterházy Miklós Móric zárdát óvodával és iskolával, szegényházat, katolikus kört alapított, támogatott. 1833-ban a Szatmári Irgalmas Nővérek szerzetes rendjét fogadta be. Az Esterházy kastély 1954-től tüdőszanatóriumként, majd általános kórházként működik.

1760-65-ben egy földesúri kúria építését kezdték meg, majd 1778-ban a fertődi Esterházy-kastély mintájára Fellner Jakab tervei alapján késő barokk-rokokó stílusban kezdődött meg a kastély építése. Az 1810-1814-es földrengések után újjá kellett építeni, mert az épület lakhatatlanná vált. Charles Moreau tervei alapján történt az átépítés a Versaillesi kastély mintájára klasszicista stílusban. A hátsó udvari homlokzat megmaradt eredeti állapotban. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt. Összesen mintegy 365 helységből állt . A kastély előkertjében vörös márványból készült kettős díszkút látható, melyet barokk stílusú bronz emberi álarc díszít. A díszudvart két szárny szegélyezi észak és dél felöl, szemben a kastély egyemeletes tömbje. A főbejárat előtt dór oszlopos kocsifelhajtós oszlopcsarnok helyezkedik el. A hátsó kerti homlokzat park felöli oldalán 4 db korinthoszi oszlop tartja fogsorpárkányzatú korlátlábak sorából álló mellvédet. Ennek közepén található a két griffmadár által tartott Esterházy pajzscímer. A mai konyha és ebédlő, régen istálló és lovarda volt. Az épület 1954 óta TBC kórház, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik.

A kastélyhoz tartozó park, klasszicista angolpark. Már 1779-től kezdve tervezték és gondozták. Közel 400 féle fafajtát ültettek, melyekből még ma is láthatók a mediterrán fenyők, a 200 éves platánfa, és a gesztenyefák. A kertben a család a kor akkori ízlésének megfelelő kerti építményeket építtetett, melyeket ma Pietro Rivetti olasz festő képeiből ismerünk. Az építmények anyagához felhasználták a vértesszentkereszti templom romjait. Elkészült már a kertben a Szentháromság szobor, a "Napóra", a műbarlang, ami a "Pokol-menyország" elnevezést kapta.

Megtekintés:
Jelenleg a Fejér Megyei Szent György Kórház működik az épületben, azonban a Kastélypark egész évben látogatható. Megtekintése díjtalan.
Esterházy kastély, Csákvár Esterházy kastély, Csákvár Esterházy kastély, Csákvár