Bük látnivalói

MTB-s élmények

Cím Bük Thermál körút 34. 47.379053 N, 16.786548 E
Kapcsolat Web: www.visitbuk.hu
MTB-s élmények, avagy Tereptúra a felszabadultság jegyében
Útvonal: Bük (Bükfürdő) - Tömörd - Kőszegfalva (Abért-tó) - Kőszeg - Ólmod - Peresznye - Répcevis - Csepreg - Bük (Bükfürdő)

Útvonal hossza: 62 km
Szintemelkedés: 500 m
Menetidő: kb. 4-6 óra
Javasolt kerékpártípus: MTB
Útvonal linkje: https://www.strava.com/routes/17248438

Bükfürdőről kiindulva kerekezzünk át Alsó-Bükre, majd az első kereszteződésnél forduljunk balra és tekerjünk Szombathely irányába a főúton a vasúti átjáróig. Azt követően egyenesen, egy földúton folytatjuk utunkat, majd jobbra fordulunk az országos kék túra jelzéseit követve. Gyönyörű környezetben tekerhetünk az erdők ölelésében, majd balra áfonya ültetvényt találunk és rövidesen Kincsédpuszta lakóházai következnek. Ezt követően a kék jelzések a fő út túloldalán folytatódnak, alapos körültekintést követően keljünk át a fő úton. Kavicsos, lejtős, illetve emelkedős útszakasz következik Tömördig, de itt is az erdők között haladunk. Tömördön a Szent Ilona-templomot elhagyva az Ablánc-patakon lévő híd után jobbra fordulunk. Remek pihenőhely található itt, játszótérrel. A túra egyik legszebb erdei részei következnek: a Gradics-forráshoz érve, illetve közvetlen utána a domboldalban a könnyebb, biztonságosabb haladás érdekében gyalogosan, kerékpárunkat tolva haladunk tovább. A dombos szakasz után erdészeti utakon haladunk tovább, követve a kék túra felfestéseit, majd kerékpáros jelzéseket is találunk, ami a piros és kék túraútvonalak keresztezéséig vezet. Az erdészeti utak kereszteződésétől tovább a piros útjelzőket figyeljük, így érkezünk meg Kőszegfalvára. A Kőszegi utcára jobbra, majd a Szent Lénárd-templom előtt lévő Vasút utcába fordulunk és ezen egyenesen az Abért-tóhoz érünk. Előtte kellő körültekintéssel haladjunk át a vasúton és a főútvonalon. Remek hely egy hosszabb-rövidebb pihenő beiktatására, étkezésre, regenerálódásra. A pihenő után tekerjünk vissza Kőszegfalvára, majd kerékpárúton Kőszegre. Akár két keréken is felfedezhetjük a város nevezetességeit, majd a Fő teret a Várkörön elhagyva az EuroVelo13 útra érünk – forduljunk jobbra a Dózsa György úton és a 87-es főutat keresztezve erdészeti úton menjünk tovább Ólmod felé. 7-800 méteres szakaszon a magyar-osztrák határ mentén kerekezhetünk, majd a faluba érve térjünk le az EV13 útról és a zöld jelzést kövessük – egyenesen.

A falu végén ivóvíz vételi lehetőség is található a Szent Márton templomnál, majd kb. 600 m múlva az öreg tölgyek árnyékában -balra - pihenőhelyeket találunk. Az út folytatására Peresznyéig két lehetőségünk van:

- a pihenőhelyet elhagyva, a keresztnél balra fordulunk és a zöld jelzések mentén haladunk tovább sík területen. Egy hiányos fahídon tudunk átjutni a patakon, majd egy erdős rész következik, 40-50 m szintemelkedéssel, ahol újra a határsáv mellett tekerhetünk. A pataktól kb. 1 km múlva a sűrű fenyőerdők között lévő erdei úton kerekezünk, majd elhagyjuk a Felső-Nagy-Erdőt és délre, Peresznye felé vesszük az irányt.

- maradunk az aszfaltozott úton kb. 2,5-3 km-t megtéve Horvátzsidányba érünk, ahol a Söröző előtt egyenesen, majd ahogy az út kanyarodik, haladunk tovább Peresznye felé.

Peresznyétől Répcevisig a főúton tesszük meg ezt a pár kilométeres szakasz, majd Répcevisre érkezve az első utcánál jobbra fordulunk, az egykori Sárvár-Oberloisdorf vasútvonal nyomvonalára. Ezen kavicsos, illetve földúton haladunk végig Csepreg városáig, amelyen a nyomvonalat követve átkelünk, majd a Boldogasszony tó mellett érkezünk az aszfaltozott főúthoz, ahol jobbra fordulunk. A vasúti átkelő után Bük irányába, balra fordulunk, majd egyenesen haladva 2 km-t megtéve Bükre, majd Bükfürdőre érkezünk vissza.
MTB-s élmények, Bük