Bük látnivalói

A tó vonzásában - kerékpártúra

Cím Bük Thermál körút 34. 47.378586 N, 16.786850 E
Kapcsolat Web: www.visitbuk.hu
Útvonal: Bük (Bükfürdő) - Szakony - Zsira - Répcevis - Peresznye - Csepreg - Bük (Bükfürdő)

Útvonal hossza: 34 km
Szintemelkedés: 140 m
Menetidő: kb. 3 óra
Javasolt kerékpártípus: trekking, túra, MTB kerékpár
Útvonal linkje: https://www.strava.com/routes/17245372

Bükfürdőről induló kerékpártúránk első harmadában kerékpárúton haladunk, egészen Zsira községig. Ezen útszakaszon áttekerünk Bükön, majd a városból kiérve, szántókkal szegélyezett úton érünk el Szakonyba. Végig egyenesen kell haladnunk, nem kell letérni a kerékpárútról. Tiszta időben láthatjuk a Kőszegi-hegységet, majd Zsirára érkezve az útkereszteződésben balra, Kőszeg felé vesszük az irányt. A településen alkalmas helyeket találunk étkezésre, pihenésre.

Répcevisig a Répce mellett haladunk a főúton, majd a településre érve, az Ásás-csatorna mellett hangulatos pihenőhelyet találunk. A településen egyenesen áthaladva, a faluból egy emelkedőn keresztül vezet utunk, mely emelkedőn felérve elénk táruló látvány feledteti velünk a tekerés enyhe nehézségét. Láthatjuk Büköt, a kiindulópontunkat is madártávlatból, illetve "áttekinthetünk" a szomszédos Ausztriába is.

Peresznyére érve, jobban mondva begurulva, forduljunk balra a Hunyadi János utcába, elkerülve a forgalmasabb fő utat. Ezen az úton, a Boldogasszony-patak völgyében találjuk a Széchenyi-kastélyt, amely szociális otthonként működik. Vele szemben gyönyörű parkot, játszóteret, pihenőhelyet találunk. A Csepregig vezető utat (jó időben) kavicsos, földes úton, dimbes-dombos szántóföldek között tesszük meg. Nagy élmény a végeláthatatlan területek között tekerni.

Egy betonos útra érve jobbra, majd pár száz méter múlva balra fordulunk és kb. 800 méteres szakaszon a fő úton haladunk. A Csepregi horgásztóhoz a táblával jelölt helyen kanyarodunk le jobbra. A tó déli részén kerüljük meg a tavat, ahol pihenőt tarthatunk, fotózhatunk, élvezhetjük a tó és a mellette emelkedő domb, illetve a rajta lévő szőlőültetvények látványát.

Csepreg központját a Bognár Ignác, majd a Hunyadi utcán érjük el. A városon átvezető kerékpársávon, majd kerékpárúton jutunk vissza a Bükről kiinduló kerékpárútra, melyre a körforgalomban csatlakozunk vissza. Ezen úton haladva 4-5 km-t megtéve visszaérkezünk Bükfürdőre.
A tó vonzásában - kerékpártúra, Bük