Bezeréd látnivalói

Szent Vendel kápolna

Cím Bezeréd külterület 46.888270 N, 17.031299 E
A monda szerint akkoriban sok állat hullott el állatpestisben. A parasztok megfogadták, hogy kápolnát építtetnek Szent Vendel tiszteletére, aki az állatok védőszentje, ha állataik megszabadulnak a súlyos betegségektől és életben maradnak. A betegségek megszüntek, az állatok életben maradtak és a parasztok betartották fogadalmukat, felépítették a kápolnát ott, ahol az erdők, mezők és szőlőhegyek találkoznak, a falun kivül, a falutól 4 km-re.
A kápolna a Bezerédi család ( talán Bezerédi Péter földesúr ) által adományozott földterületen épült fel, amelyet Szent Vendel tiszteletére szenteltek fel 1776-ban.

A kápolna körül nagy állatvásárokat rendeztek, ahova a távoli falvakból is eljöttek az emberek. Valószínű, hogy a XIX. század végén már nem voltak állatvásárok. A kápolna búcsúját Pünkösdhétfőre tették, mert a Vendel nap közel esik a naptárban Katalin naphoz, amely a templom búcsúja. 1945 után Pünkösdvasárnap lett a búcsú napja, mert Pünkösdhétfő munkanap volt a szocializmusban. Az 1960-as 1970-es időkben is több százan mentek ki a kápolna búcsújára. A kápolna a múltban nagy tiszteletben állt a környéken lakók körében. 2004-ben viszont már csak kb. 20 ember gyűlt össze a feltört, elhanyagolt kápolna körül.

Túlélte az I. és a II. Világháború borzalmait, megkímélte a szocialista rendszer is, de nem tudott megmenekülni az 1990-es években a kapitalizmusba áttérés idején. Az 1990-es években a kápolnát feltörték, kirabolták és éveken keresztül ott állt nyitva-tárva. Senki nem törődött vele. Az Ősök elmentek, a mai ember gyökér nélkül maradt.

A felújítási terveket Tamás Attila okleveles építészmérnök készítette. 2006.május végén elkezdődött, augusztus végére pedig befejeződött a tetőfelújítás. A tetőfelújítást Pálfi Attila cége végezte. Szép munkát végeztek. Köszönet munkájukért.
Szent Vendel kápolna, Bezeréd