Bakonybél látnivalói

Taki Játék és Nosztalgia Múzeum

Cím Bakonybél Fő u. 15. 47.253124 N, 17.729970 E
Kapcsolat Telefon: 30/468-8938 Web: www.bakonybel.hu Email küldése
A festői szépségű Veszprém megyei faluban, Bakonybél tájházában Takács János pápai magángyűjtő anyagából nyílt nosztalgia kiállítás.

A tájház raktárnak használt torkospajtáját az önkormányzat és a magángyűjtő közös erővel alakította át kiállítóhellyé, amely sajátos környezetet ad az 1960-80-as évek jellegzetes tárgyainak, játékainak, a korabeli életmód eszközeinek.

Takács János saját irodájának dekorálásához kezdte keresni a régi játékautókat, ami rövid időn belül gyűjtőszenvedéllyé vált. Elsősorban a budapesti és győri lemezárugyárak közkedvelt autói, játékai alapozták meg a mára már sokezressé bővült gyűjteményt. A játék számos egyéb műfajával is találkozhatunk, társasjátékokkal, fajátékokkal hadijátékokkal, könyvekkel, triciklikkel és pedálos autókkal.

A játékhoz hozzátartozik a család, a szülők környezete, a lakás berendezése, a tévék, rádiók, lemezjátszók, filmvetítők világa. Az életmód része volt a posta, a presszó, a mozi, a buszmegálló, az iskola, vásári stand, a javítóműhely, amelyek egy-egy életképet alkotnak a kiállításban. Ezeket a találkozó pontokat számos apróság tesz elevenebbé, egy padon hagyott aktatáska, egy postássapka a biciklin, váza a tévé tetején, asztalra dobott tévéújság, a működő zenegép, vászonra vetített kisfilmek.

Soha akkora szakadék nem tátongott két generáció életmódja között, mint manapság. Hosszú volt az út a Commodore számítógépig, de csak egy ugrás a tantuszos telefontól a mobilig. A látogató vagy emlékezik, vagy csodálkozik, meglepődik, lesz, aki lekicsinyli a múltnak ezeket a szeleteit. De az biztos, hogy ez a kiállítás legalább négy generációt nem hagy hidegen.

A kiállítás 2023. április 1-től november 6-ig látogatható.
Taki Játék és Nosztalgia Múzeum, Bakonybél Taki Játék és Nosztalgia Múzeum, Bakonybél Taki Játék és Nosztalgia Múzeum, Bakonybél Taki Játék és Nosztalgia Múzeum, Bakonybél