Bakonybél látnivalói

Pannon Csillagda Látogatóközpont

Cím Bakonybél Szent Gellért tér 9. 47.253089 N, 17.728018 E
Kapcsolat Telefon: 88/461-245 Web: www.csillagda.net Email küldése
A Pannon Csillagda Látogatóközpont feladata egy időjárás, napszak és szezonfüggetlen, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai szolgáltatás kialakítása.

A városlakó ember nem csak a természettel, a természetes életmóddal vesztette el kapcsolatát, hanem a csillagfényes éjszakákkal is.
A fényreklámoktól, közvilágítástól elborított égbolton csupán pár csillag fénye tör át, a fényszennyezés megfoszt minket a csillagos égbolt látványától. Így napjainkban már nem csak a természeti népeknek, a ritkuló élővilágnak, hanem a csillagos égboltnak is szüksége van rezervátumokra, védett területekre.
Ezen okok ösztönözték a világ jelentős nemzeti parkjait, hogy ökoturisztikai programjaik alapvető részévé tegyék a csillagászati bemutatókat.
A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben mért rendkívül kedvező fényszennyezettség-eredmények alapozták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kialakításának jövőképét, valamint a komplex csillagászati élménycentrum megvalósításának gondolatát.
A turisztikai centrum főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

Állandó kiállítás:
Az állandó kiállítás a csillagászat történetét interaktív, kísérletező módon foglalja össze a kezdetektől napjainkig. Két korszakalkotó csillagász (Galilei és Newton) életét, munkáját mutatja be, de felvillantja a magyar csillagászat történetét is. Foglalkoztatóinkban összeállítjuk Galilei híres távcsövének pontos másolatát, és megismételjük Newton leghíresebb fénytani kísérleteit.
A kiállítás az űrkutatás történetével és a meteorok izgalmas világával végződik. Itt az űrkutatás fontos lépcsőin keresztül (első űrutazás, Apolló-program, Holdra szállás, Mars expedíciók stb.) egészen korunk űrturizmusáig vezetjük a látogatókat.
Kiállított szkafander, vizuális installációk, a Mars űrszonda másolata teszik izgalmassá a tárlatot. A Tűzgömb-terem a hullócsillagok, a meteoritok bemutatásának ad helyet, ahol megérinthetjük az óriási távolságból érkező kőzeteket.

Planetárium:
A Pannon Csillagda az első és egyetlen 2x4K felbontású digitális planetárium Közép-Európában! Amellett, hogy képes a hagyományos planetárium show üzemre, legnagyobb újdonsága, hogy speciálisan kupolafelületre optimalizált, ismeretterjesztő filmeket képes vetíteni, döbbenetes minőségben. 54 IMAX, döntött háttámlás moziszékkel rendelkezik, 8 m átmérőjű kupolája és a Digitális Surround hangrendszer teszi feledhetetlenné az élményt.
Pannon Csillagda Látogatóközpont, Bakonybél Pannon Csillagda Látogatóközpont, Bakonybél Pannon Csillagda Látogatóközpont, Bakonybél Pannon Csillagda Látogatóközpont, Bakonybél