Bakonybél látnivalói

Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)

Cím Bakonybél Magas-Bakony 47.284988 N, 17.678276 E
Kapcsolat Web: www.bakonybel.hu
A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői kastély azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll.

Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai.

A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak.
Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó), Bakonybél Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó), Bakonybél Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó), Bakonybél Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó), Bakonybél