Bakonybél látnivalói

Bakonybéli Tájház

Cím Bakonybél Fő u. 15 47.252778 N, 17.730158 E
Kapcsolat Telefon: 30/468-8938 Web: www.bakonybel.hu Email küldése
Bakonybéli Tájház - Egy módos bakonybéli gazda háza; A bakonyi indián játék

A Bakonybéli Tájház a bakonyi népi építészet egyik legszebb példája. A két lakóházból és a hagyományostól eltérő, úgynevezett torkospajtából álló épületeit a 19. század közepén építette a tehetős, faszerszámok kereskedelmével foglalkozó Hasprai család. A kisebbik ház elé 1895-ben egy bolthelyiséget toldott Hasprai István – erre utal az oromzaton olvasható évszám és a H.I. monogram. A két házat boltíves kapuval kötötték össze, így alakult ki a jelenleg is látható utcai homlokzat. A nagyobbik épület udvari oldalán mellvéddel ellátott íves gádor (tornác) fut végig.

A lakószobák közül a nagyobbik ház az utcai szobájának berendezése az 1920-as évek végét, a jómódú, fiatal házasok polgárosodó igényeit tükrözi, míg a kisebbikben a szülők 19. század végi életkörülményeit idézhetjük fel. Az egykori istálló helyiségében önálló kiállításrész foglalkozik a hagyományos faszerszám készítés történetével és eszközeivel. Ez a bemutató egyedülálló a Veszprém megyei, paraszti kultúrát felidéző tárlatok között. A kisebbik ház konyhájában épségben látható az eredeti kemence és a szabadkémény. A konyhában a falu lakóitól kapott, különböző korból származó használati eszközökből rendeztünk tárlatot.

Az épület hátsó helyiségében a Cseh Tamás nevéhez kötődő, a mai napig élő bakonyi indián játék évente zajló táborainak mindennapjait bemutató kiállítás látható Mitakuye Oyasin - azaz Minden a rokonom címmel.

A kiállítás március 12-től november 1-jéig látogatható.
Bakonybeli_Tajhaz_01.webp Bakonybeli_Tajhaz_02.webp Bakonybeli_Tajhaz_03.webp Bakonybeli_Tajhaz_04.webp