Abony látnivalói

Abonyi Horgásztavak

Cím Abony külterület 47.172217 N, 20.000888 E
Az Abonyi Horgász Egyesület jelenleg összesen 21,2 hektáron folytat horgásztatást. Ebből 7,5 hektár az úgynevezett I-es tó és az 1,3 hektáros nagy nevelő tó az Abony Városi Önkormányzat tulajdona, amit rendelkezésünkre bocsátottak térítés mentesen kishaszonbérleti szerződés keretében. A II-III-as tavat és a hozzá tartozó földterületet egyesületünk 2002-ben megvásárolta a Wienerberger Téglaipari Rt-től. Így elmondhatjuk, hogy saját tulajdonú horgász vízzel rendelkezünk. Tavaink teljesen különböző mederalakulatokkal rendelkeznek.

Az I-es tó akadómentes, átlagosan 2 méter mélységű. Nagyrészt iszapos, de találhatóak benne kemény, szinte horogmarasztaló agyagdombok is. Ez a tó a belépéskor jobb kéz felől (horgásztanya) található.Mögötte közvetlenül a nagy nevelő tó helyezkedik el. 2m átlagmélységű, akadómentes, apróhalban gazdag, időszakosan(tavasszal) telepített tó.

Bal kéz felől a II-es tó kezdődik, mely 5,5 hektár,átlagmélysége 3 méter, egyenletes, de nádtorzsás medre van, enyhén akadós. Tovább haladva már a III-as tavat találjuk,amely 6,5 hektár.

A két tó között nagyjából félúton egy ma már víz alatti gát húzódik. Régen ez a gát választotta el egymástól a két tavat. Ez a vízterület a legváltozatosabb a tavaink közül, 3-6 méter a mélysége, a legmélyebb pontokon iszapos,a sekélyebb szakaszokon kemény agyagos. Sok víz alatti fával, nádtorzsás résszel. Meghorgászása igazi kihívás, még a régebbi tagjainknak is.

A Kőröstetétlen felé vezető műút felőli oldalon található a II-es tóval két helyen átvágott,részben elárasztott gáttal ma már összeköttetésben lévő kis nevelő tó, mely a maga 0,4 hektár nagyságával,enyhén akadós medrével,a nyári amurozások fő területével, üde színfoltja tavainknak.

2014-től kiemelten figyelünk a rendszeres minőségi és változatos, több részletben történő békés és ragadozó halak telepítésére. Tavainkban fogható halak: ponty, amur, kárász, keszegfélék, harcsa, csuka, süllő, balin. Vizeink törpeharcsától mentesek. Az elvihető pontyok felső súlyának 5 kilós,valamint az amur 7 kilós határának köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a visszaeresztett jelentős súlyú és rekordlistás példányok száma.

Jelenlegi tórekord pontyunk 20,9kg-os. Több halfajból is kerültek partra rekordlistás példányok az évek során. Harcsából 73kg-os és több 20-60kg-os is. Amurból 19kg-os és számtalan 5-15 kg-os. Csukából-süllőből is kifogásra került már több 5 kg-on felüli példány. Busából 41 kg-os. A tavak könnyedén megközelíthetőek a karbantartott köves part menti utaknak köszönhetően.

Szertettel várjuk a pihenni és horgászni vágyó vendéghorgász társainkat!
Görbüljön!
Abonyi Horgásztavak, Abony