Új kilátóval gazdagodott Balatonberény

Dátum: 2023-01-15 17:29:30
Írta: Szolovi Róbert
kilátók
Balatonbereny_madarles_kilato_csicsergo_felsziget.jpeg

Új kilátónak örülhetnek a balatonberényiek. A település gyöngyszemének számító Csicsergő-félszigeten még 2022 decemberében adták át a település új kilátóját.

A Madárles kilátó kútalapokra helyezett vasbetonlemez alépítményen áll. A felépítmény fűrészelt fenyőfából készült, 4 x 4 méter alapterületű, sátortetővel fedett. A kivitelezésére 2022. év második félévében került sor, 2022 decembere óta a közönség számára látogatható.

A kilátószintek 2,5 és 5 méter magasan vannak, maga a kilátó pedig 9,1 méter magas. A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.

Balatonberény több mint 6 kilométeres partszakasza – részben a Kis-Balaton közelsége miatt – rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthona. Nem véletlen, hogy a hazai ornitológiai szakirodalomban gyakran bukkan fel a község neve, több alkalommal madárgyűrűzés helyszíne is volt a település.

A Csicsergő-félsziget érintetlen fásult részén – amely részben Natúra 2000 védelem alatt áll – sok madárfaj talál menedéket, ezért a fejlesztés fontos célja a madárvilág, illetve a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása.

A kilátó egész évben ingyenesen látogatható, de az építményen egyszerre csak tíz fő tartózkodhat.