Balatonberény látnivalói

Madárles kilátó

Cím Balatonberény Csicsergő-félsziget 46.716411 N, 17.332352 E
Kapcsolat Web: www.csodalatosbalaton.hu
A település csodálatos természeti kincsén, a Csicsergő-félszigeten 2022 decemberében adták át a balatoni község új attrakcióját, a félsziget kilátóját, hivatalos nevén a Madárlest.

Az önkormányzat – a település „A Balaton zöld sarka” szlogenjéhez illeszkedve – fontosnak tartja, hogy Balatonberény egyedülálló természeti értékeit a nagyközönség számára is szakszerűen mutassa be.

A felépítmény fűrészelt fenyőfából készült, 4 x 4 méter alapterületű, sátortetővel fedett. A belső lépcsőn 2 kilátószint érhető el, amelyek 2,5 és 5 méter magasan vannak. Maga a kilátó 9,1 méter magas. A lépcsőn járást-, és a kilátószintek biztonságát palánk korlát védi.

A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.

Balatonberény több mint 6 kilométeres partszakasza – részben a Kis-Balaton közelsége miatt – rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthona. Nem véletlen, hogy a hazai ornitológiai szakirodalomban gyakran bukkan fel a község neve, több alkalommal madárgyűrűzés helyszíne is volt a település. A Csicsergő-félsziget érintetlen fásult részén – amely részben Natúra 2000 védelem alatt áll – sok madárfaj talál menedéket, ezért a fejlesztés fontos célja a madárvilág, illetve a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása.

A kilátó egész évben ingyenesen látogatható, egyszerre tíz fő tartózkodhat az építményen.
Madárles kilátó, Balatonberény Madárles kilátó, Balatonberény Madárles kilátó, Balatonberény Madárles kilátó, Balatonberény