Szeptember 16-án kezdődik az Ars Sacra Fesztivál

Dátum: 2023-09-07 11:27:37
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók
Ars_Sacra_01.png

 A XVII. Ars Sacra Fesztivál „Keresd a békét!” – a szeptember 16-tól 24-ig tartó idei programsorozat égetően aktuális mottóját a Zsoltárok könyvéből kölcsönözte.

Az Ars Sacra Alapítvány szándéka szerint a fesztivál küldetése és célkitűzése a szakrális művészetet, Európa hitből fakadó kultúráját „létünk függőleges tengelyeként” láttatni. Időközben kisebb-nagyobb helyi Ars Sacra fesztiválok társultak a programhoz, ezúttal Miskolc és Nagyszeben jelentkezik tekintélyes műsorkínálattal. Az idén főleg ifjú művészeket, közreműködőket hívtak meg, és szeretnék, ha a közönség soraiban is minél több lenne a fiatal. Immár hagyománnyá vált – négy felekezet egy-egy jelentős belpesti templomát érintő – Keresztkoncertek sorozat, külön említve a hívőket és nem hívőket a zene által baráti társaságba egyesítő Tutti Cantabile Énekegyüttes fellépését. A minden évben visszatérő Bogányi Gergely zongoraművész késő esti, 22 órakor(!) kezdődő budai koncertjén Boros Misivel játszik majd szóló- és négykezes darabokat.

Nyolcvannyolc településen zajlanak az események, százötven templom nyitja meg a kapuit. Tizenegy műfaj képviselteti magát; több mint száznegyven programmal ezúttal is a zeneiek vezetnek. Az Ars Sacra nemzetközi jellegét erősíti, hogy az Udvari Kamaraszínház Bécsben, a Pázmáneumban, illetve a pozsonyi magyar kulturális intézetben is vendégszerepel. A tábori püspökség először vesz részt a fesztiválon.

A bakonyi bencés apátságban szeptember 22-től 24-ig tartó „millenniumi” Szent Gellért-ünnep programjait ismertette. Ők ezzel a – szertartásokat, hangversenyeket, Szent Gellért-konferenciát (-emlékülést) és tematikus kiállítást magában foglaló – három nappal kapcsolódnak nemcsak az Ars Sacrához, hanem a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-programhoz is. A bakonybéli találkozó csúcspontja a szeptember 23-i vesperás lesz, amikor a közösség együtt imádkozhat – a pannonhalmi apátság meghívására hazánkba látogató – I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkával.

Miskolc város képviselői invitálják az érdeklődőket az első nagyszabásúbb, önállóan megszervezett Ars Sacra fesztiváljukra. A máig kilenc nemzetiségnek otthont adó települést eleve a béke és a tolerancia városának tartják. A kulturális, történelmi örökséget feltáró, a szépre és az értékekre nyitott, „békeüzenetes” Ars Sacra pedig még közelebb hozhatja egymáshoz az embereket, a különböző vallási közösségeket. A kilenc napon át négyszáz közreműködő, negyvenhat „összművészeti program” várja a miskolciakat és a hozzájuk látogatókat. Ténylegesen az egész város megmozdul, hiszen már szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján Miskolc negyven templomát érintő békezarándoklat indul.

Az Ars Sacra nemzetközi vonalát képviselti Nagyszeben. A 2007-es esztendő Európai Kulturális Fővárosa önkéntesen jelentkezett az idei fesztiválra, és mindent maguk szerveztek meg. Kilenc templomot, hat történelmi egyház képviselőit sikerült bevonniuk. A programsorozat tizenkét kulturális eseményből áll: hangversenyek, előadások, szakrális séták mellett öt kiállítással készülnek. Az erdélyi Nagyszeben egy igazi ökumenikus találkozó helyszíne lesz szeptemberben.