Megnyitott a felújított nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Dátum: 2023-03-26 20:40:24
Írta: Szolovi Róbert
várak / kastélyok / kúriák

Ismét megnyitotta kapuit az immár megújult Kinizsi-vár Nagyvázsonyban, amely március 17-től várja a látogatóit interaktív kiállítóterekkel, multimédiás eszközökkel és élethű makettekkel.

A Balaton északi partjához közel eső Nagyvázsony így a térség még vonzóbb turisztikai célpontjává válik. A két épületszint rekonstrukciója mellett a fogadóépületben új funkciók is helyet kaptak, mint például a kávézó és múzeumi ajándékbolt. A létrehozott zárt terek a projekt keretében elkészült kiállítás mellett rendezvények és múzeumpedagógiai foglalkozások számára is helyszínt biztosítanak. Emellett a vár tágabb környezete is felfrissült, így az itt álló idős fák árnyékában lévő kút körül hangulatos gyülekező, illetve pihenőtér jött létre asztalokkal, padokkal igazán idilli kulturális környezetet teremtve a műemléknek.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által koordinált átfogó műemlék-helyreállítási és turisztikai célú beruházás elsődleges célja az volt, hogy a 21. század látogatói igényeihez alkalmazkodva hasznos, tartalmas időtöltést biztosítson az idelátogatóknak egész éven át.

A Balaton-felvidék lankái között, Nagyvázsonyban rejtőzik a középkorban épült Kinizsi-vár, a hazai várépítészet egyedülálló formában fennmaradt alkotása. A vár története a Vezsenyi család révén az 1400-as évek elején egy udvarház létesítésével kezdődött. Mátyás király, hűséges szolgálatainak elismeréséül, Kinizsi Pálnak adományozta a területet, aki megkezdte az építmény bővítését. A török fenyegetettség – különösen Veszprém 1552. évi elfoglalása – miatt Vázsonykő végvárrá alakult.

A fejlesztés 1,6 milliárd forintból a  és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével hazai és európai uniós forrásból valósult meg.
Forrás: balaton.hu