IX. ÉNEKMONDÓK EMLÉKEZETE

Dátum: 2023-07-24 23:31:03
Írta: Szolovi Róbert
egyéb látnivalók
enekmondok-emlekezete-cseh-tamas.jpg

2023. AUGUSZTUS 12. SZOMBAT 10-23 ÓRA
BAKONYBÉL SZENT-KÚT
CSEH TAMÁS TISZTELETÉRE – CSEH TAMÁS 80

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Énekmondók emlékezete programot Cseh Tamás tiszteletére augusztus 12-én Bakonybélben. Idén először egész napos családi rendezvénnyel emlékeznek meg a település díszpolgáráról. A két, egymással összefonódó programfüzér a "Légy ma gyerek" és a „20. századi krónikás” alcímet viseli, amelyben nem csak a zene, hanem a hagyományok, a játék és a mese is szerepet kapott. Cseh Tamás idén lett volna 80 éves.

Bakonybélben kilenc éve rendeznek emlékműsort a község díszpolgára, Cseh Tamás tiszteletére Énekmondók Emlékezete címmel. Cseh Tamás a település határában több mint 60 éve zajló bakonyi indián játék alapítója és haláláig vezetője – ahogy ő mondta: abroncsa volt. Ez a játék a 19. század második felében Észak-Amerikában élő síksági indián törzsek szellemi és tárgyi értékeit ültette – ülteti át a 20. és 21. század Bakonyába. A bakonyi indián elsősorban hadijáték, továbbá fontos a néprajzi hitelesség is. Bérczes László Beszélgetőkönyvében Cseh Tamás így fogalmazott: „Indián voltam meg énekes egyszerre, ez a két dolog volt, amit végigcsináltam életemben. Meg a családomat.”

Cseh Tamásnak erre a gondolatára fűzte fel idén az Énekmondók Emlékezete műsor tematikáját a rendező Bakonybél Önkormányzata és a két társuló bakonybéli civil szervezet, A Jó Levegőt Alapítvány és a Bakonybéli Zöldporta Egyesület. 

Középpontjában azoknak az értékeknek a megmutatása áll, amelyeket a bakonyi indián játék is fontosnak tart: természettisztelet, néprajzi hűség, bátorság, kitartás, hitvilág, mesélés, zenélés. A műsor közreműködői nem indiánok – vagyis azt sosem lehet tudni. Olyan szereplők, akik a felsorolt erények hitvallói és művelői, a hitelesség és az igényesség jegyében. Az esemény a család minden tagjához, minden korosztályhoz szól, délelőtt 10 órától este 11-ig, a bakonybéli Szent-kútnál, ami Cseh Tamás számára különlegesen kedves hely volt, s lassan egy évtizede a megemlékezések helyszíne is.


A program:
„Légy ma gyerek”
A délelőtt a Salföldi Kopjások és a Pápai Lovasíjászok bemutatójával, mindvégig kézműves és őstermelő kirakodóvásárral, kézműves foglalkozásokkal. A könyvtárkuckóban Cseh Tamás Csillagokkal táncoló kojot című könyvéből indián meséket olvasnak fel a pápai S.K. Társulat tagjai. Délután ismét láthatók a kopjások és az íjászok attrakciói, a közönség számára „virtuspróbával” fűszerezve. A MárkusZínház az „Égigérő fa” című népmese bábfeldolgozásával színesíti a családi napot.

„A 20. századi krónikás”
Az ebéd utáni program azt a műfaji sokszínűséget képviseli, amely Cseh Tamás énekesi pályáját végigkísérte, a históriás énekektől a népdalokig.

14 órakor a Musica Historica Régizene Együttes műsorával kezdődik a kora délutáni program. Az együttes a kezdetektől fellépője az Énekmondók Emlékezetének. Ők képviselik a kapcsolatot a korábbi századok énekmondói és Cseh Tamás között. Produkciójukat követi délutáni meglepetés vendégünknek, Benedekffy Katalin operaénekesnek, az erdélyi költőlegenda, Kányádi Sándor unokahúgának a rövid fellépése, és köszöntője, amelynek címe: „Vannak vidékek legbelül – tisztelet Kányádi Sándor előtt a Szent-kútnál”.

Ezután a bakonybéli Szent Mauríciusz Kórus és az Ethnokor együttes közös, mintegy 30 perces műsorával zárul a délutáni zenei blokk, régizenei, bakonyi betyár-balladás és népzenei műsorral.

18 órakor kezdődik a Resti Kornél Együttes, majd a Bordó Sárkány zenekar 21. századi krónikás koncertje.

Rövid vacsoraidő után, a tábortűz előtt Cseh Tamás és Bereményi Géza Jóslat című műsorának 1985-ös koncertfelvételéből tekinthetünk meg részleteket, a PIM – Cseh Tamás Archívum összeállításában; majd meggyújtjuk a tüzet, és Mülhauser Martina a közönséggel együtt megszólaltatja Cseh Tamás dalait. 

A programot vezeti, konferálja Varga Róbert újságíró.

Támogatók: Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány, PIM - Cseh Tamás Archívum, Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület, Zöldmami.hu

Esős időben minden zárt térben megtartható program megrendezésre kerül a Faluházban (Bakonybél, Pápai utca 7.), kiegészülve a Jóslat című koncertfilm vetítésével, amit a PIM - Cseh Tamás Archívum bocsát rendelkezésre.

PROGRAMOK:
10-18 ÓRA: „LÉGY MA GYEREK”

Középpontban a hagyományok, a játék és a mese

Hagyományőrző lovasbemutatók a Salföldi kopjások és a Kassai Lovasíjász Iskola Piroska Törzsének részvételével

Könyvtárkuckó: indián mesék – a pápai S.K. Társulat színészeinek felolvasásában

Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak kézműves portékák, frissítők, perec

16.30: MárkusZinház: Az égigérő fa (bábelőadás)

14-23 ÓRA: A 20. SZÁZADI KRÓNIKÁS

14 óra: Musica Historica Régizene Együttes

15 óra: Benedekffy Katalin

15.15: Szent Mauríciusz Kórus és az Ethnokor együttes

18 óra: Resti Kornél 'Eredetimegjelöléssel ellátott' Zenekar

19 óra: Bordó Sárkány zenekar

20.15: Részletek Cseh Tamás és Bereményi Géza Jóslat című műsorának 1985-ös koncertfelvételéből

20.45: Tábortűz Mülhauser Martinával Cseh Tamás tiszteletére

A programot vezeti, konferálja Varga Róbert újságíró.
Ebédről és vacsoráról a rendezők és támogatók gondoskodnak.

A RÉSZVÉTEL DÍJTALAN!

A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz rész.
A rendezvényen fotó és videofelvétel készül, amelyet a szervezők promóciós célra használnak fel. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

RENDEZŐK:
BAKONYBÉL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, A JÓ LEVEGŐT ALAPÍTVÁNY ÉS A BAKONYBÉLI ZÖLDPORTA EGYESÜLET

Támogatók: Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány, PIM - Cseh Tamás Archívum,

Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület, Zöldmami.hu

Esős időben minden zárt térben megtartható program megrendezésre kerül a Faluházban (Bakonybél, Pápai utca 7.), kiegészülve a Cseh Tamás és Bereményi Géza Jóslat című műsorának 1985-ös koncertfelvételével, amit a PIM – Cseh Tamás Archívum bocsát rendelkezésre.