Fénykiállítás nyílt a Biodómban

Dátum: 2024-03-03 09:03:57
Írta: Szolovi Róbert
múzeumok / kiállítások / emlékhelyek

Az állatkerti Biodóm legújabb látványossága a Fénydóm, amely március első felében várja a nagyközönséget. Erre a bő kéthetes időszakra a Biodóm különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik. A Fénydómban hazai és külföldi fényművészek egyedülálló alkotásait lehet megcsodálni. Jegyeket az internetes jegyértékesítési felültünkön, valamint a helyszínen lehet váltani. 

Mit kell tudni a Fénydómról?
Az építészeti szempontból egészen különleges, egyedi atmoszférájú Biodóm belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai egyedülálló fénykörnyezetet teremtenek. A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is megcsodálhatja, méghozzá szinte teljes egészében. Igaz, hogy időről időre szoktunk kisebb-nagyobb csoportok részére tematikus sétákat szervezni – például a kulisszák mögötti Esti séták részeként –, továbbá a decemberben megnyílt Sárkány Éve Lampion Fesztivál lampionjainak egy része is a Biodóm belső tereiben kapott helyet, de a Fénydóm lesz az első olyan produkció, melynek látnivalóit az alkotók az építmény fő útvonalai mentén, lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezik el.

A Fénydóm megrendezése is része Állatkertünk azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsuk különféle, intézményünk hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van Állatkertünkben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

Látogatói információk, hasznos tudnivalók
A Fénydóm 2024. március 1-től 17-ig látogatható, esténként 17 órától 22 óráig. Kapunyitás mindig 17 órakor lesz, és mindenkinek azt javasoljuk, hogy legkésőbb 21 óráig kezdje meg a látogatást, hogy 22 óráig elég idő maradjon a tárlat bejárására. A helyszíni jegyértékesítés is minden este 21 órakor zárul, ezután azon a napon már nem lehet jegyet váltani a helyszínen.

A Fénydóm helyszíne az Állatkerthez tartozó Biodóm, amelynek bejárata nem azonos az Állatkert szokásos bejárataival, hanem az Állatkerti körút Hermina út felé eső vége közelében, az Állatkerti krt. 16. szám alatt található.

Jegyeket online, az Állatkert internetes jegyvásárlási felületén, valamint a helyszínen lehet váltani. Helyszíni jegyvásárlásra a március 1-től 17-ig tartó időszakban minden este a 17 órás kapunyitástól 21 óráig van lehetőség.

A Fénydóm látogatóinak azt javasoljuk, hogy akár a kedvezményes elővételi időszakban, akár márciusban vásárolnak jegyet, belépőjüket lehetőleg még a Fénydómba való érkezés előtt váltsák meg, ugyanis a beengedés két ponton történik majd. Az egyiken keresztül (gyorsítósáv) azok léphetnek be a kiállítás területére, akik az érkezéskor már rendelkeznek jeggyel, a másikon pedig azok, akik közvetlenül a belépés előtt, helyben váltják meg a belépőiket.

A Fénydóm helyszíne – a Biodóm – közösségi közlekedéssel legkényelmesebben a 72-es trolibusszal, az M1-es metróval (kisföldalatti), vagy az 1-es villamossal közelíthető meg. A 72-es trolibuszról a Zugló vasútállomás (Hermina út) felé a Kós Károly sétány a legközelebbi megálló, az Orczy tér felé pedig a Bethesda utca vagy a Széchenyi fürdő megállót érdemes választani (a bejárat nagyjából a kettő között félúton van). Az M1-es metróról (kisföldalatti) a Széchenyi fürdő állomáson kell leszállni, az 1-es villamosról pedig a Kacsóh Pongrác út megállónál, ahonnan a gyalogos aluljárón keresztül lehet eljutni a Kacsóh Pongrác út és az Állatkerti körút sarkára, ahonnan már csak pár méter a Biodóm bejárata. A közösségi közlekedés igénybevételéhez további információk érhetők el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) weboldalán.

A gépkocsival érkezőknek javasoljuk a Biodóm bejáratától jobbra eső Parkoló Zoona használatát, vagy a környező közterületek parkolóhelyeinek (fizető övezet!) használatát. 
Forrás: zoobudapest.com