2025 tavaszán nyithat a Rác fürdő

Dátum: 2024-02-16 12:21:01
Írta: Szolovi Róbert
élményfürdők / termálfürdők / gyógyfürdők
Racz_Furdo.jpg

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) 2023-as eredményei lehetővé teszik, hogy a főváros saját forrásból finanszírozza a fürdő felújítását.

A főváros eredetileg a mellé épült szálloda eladásából vagy bérbeadásából fedezte volna a hányattatott sorsú fürdő ismételt megnyitását. Eddig azonban két pályázat is sikertelen volt, most jöhet a harmadik.

A BGYH szerint azonban ez a pénz már nem is kell a felújításhoz, ugyanis 2023-ban elért eredményük lehetővé teszi a fürdő rekonstrukciójának finanszírozását saját forrásból is: tavaly csaknem 23 milliárd forintos árbevételt értek el a tervezett 19,7 milliárd forinthoz képest, míg adózás utáni várható nyereségük 5 milliárd forint felett alakulhat - így a felújítás függetleníthető a szállodára kiírt pályázattól.

A Rác fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás utáni értékének 40 százalékára becsülték, ezzel párhuzamosan a felújítás várható kiadásait jelenleg 4,63 milliárd forintra taksálták.

A fürdő felújítására – a fővárosi közgyűlés 2023 szeptemberi határozata alapján – kiírt kétlépcsős közbeszerzési pályázat előminősítési szakasza a napokban zárult. Mind az öt kivitelezésre jelentkező cég alkalmas, így az ajánlattételi felhívást a BGYH minden jelentkezőnek megküldi várhatóan január végén. A költségek a közbeszerzési eljárás eredménye alapján láthatók majd pontosan.

A BGYH a fürdő megnyitását 2025 tavaszára tervezi, ezt követően kerülne sor a Gellért fürdő rekonstrukciójára.

Forrás: turizmusonline.hu