Református templom
Cím
Taktaharkány
48.090706 N, 21.128964 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Taktaharkányi Református Egyházközség kőtemplomának alapjait 1793. március 6-án rakták le Terhes István prédikátorsága alatt. A templomépítés kezdeteit korabeli jegyzőkönyv örökítette meg. A munkálatok 13 évig folytak Bereti Gábor lelkipásztorsága alatt, hol nagyobb, hol kisebb buzgalommal. A gyülekezet tagjait többször járvány pusztította, volt olyan esztendő, amikor nagy szükség és drágaság uralkodott, mégis volt erejük és hitük, hogy reménységgel előre tekintsenek. Annak ellenére, hogy a torony építéséhez még hozzá sem fogtak, 1799. október 3-án megtartották benne az első istentiszteletet. Az építkezés 1806-ban fejeződött be és a templomot Őry Fülöp Gábor szuperintendens szentelte fel. Nem volt igazán gazdag patrónusa a gyülekezetnek; ki pénzzel, ki természetben járult hozzá az építkezés költségeihez. A templomot többször is felújították. 1992-93-ban belsőleg újult meg, amely jelentette az eredeti állapot helyreállítását. Az anyagi hátteret a gyülekezet tagjai kétkezi munkájukkal és anyagi támogatásukkal teremtették elő. A legutóbbi külső felújítási munkálatok 2000-2001-ben mentek végbe, amelyhez a szükséges anyagi hátteret a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma biztosította.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.