Vár-alja Tanösvény
Cím
Hollókő
47.997617 N, 19.581748 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Vár-alja tanösvény a Vár-forrásból eredő patak völgyében vezet és a környék vízhez kötődő természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. A patakok, patak menti ligeterdők és a források élővilágának ismertetését az adott élőhelyen találhatjuk meg. Kétéltűek számára mesterségesen létrehozott kis vizeket is találunk az ösvényen, ahol megismerkedhetünk a foltos szalamandrával, valamint a többi kétéltű szaporodásával. A Vár-forrás és a múltban belőle táplált Parasztfürdő történetét is bemutatja- Egy fennmaradt újságcikk szerint a fürdő építése egy Bakay nevű körjegyző ötlete volt. A fürdő 1936-37-ben épült meg és Hollókő háború előtti idegenforgalmában jelentős szerepet játszott. A fürdő mellett kiszolgáló épületek (öltözők) is álltak, melyek állapota az 1940-es évek végére teljesen leromlott. A strandfürdő üzemeltetését a fürdőkezelő végezte, akinek bérezését a jegyek árából biztosították. Az 1950-es években a falu vízellátása nem felelt meg a kor igényeinek, a vezetékes vízellátás egyetlen lehetőségeként pedig a Vár-forrást látták. 1958-ban a forrás helyén mélyítették le a K-1 jelű fúrást. A fúrással elért kedvező (120 l/perc) vízhozamon felbuzdulva, a falu vízmű építését határozza el és 1960 elejére ezt át is adják. Műszakilag a víznyerést biztosító aknakút úgy lett kialakítva, hogy a fel nem használt vízmennyiség egy túlfolyón keresztül a fürdőmedencét töltse föl. A falu növekvő vízigénye és a forrás csökkenő vízhozama azonban vízellátási problémákat okoz, a strand feltöltésére nem marad elegendő víz. 1964-ben a medencét még rendbe hozták, de a vízellátás megoldatlansága miatt a következő években teljesen megszűnik a strand működése.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.