Zsámbék látnivalói

Józsefvárosi pincesor

Cím Zsámbék Józsefvárosi átjáró 47.551241 N, 18.727636 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.lamgrub.wordpress.com
A Józsefvárosi pinceterület lakott térség által élesen körülhatárolt ovális alakú mélyfekvésű, másfél hektáros terület. 16158 m2 -es önkormányzati tulajdonban lévő terület, melyen magán- és önkormányzati tulajdonban lévő építmények találhatók.

A kitelepítésig Zsámbékon élt német lakosság életformáját, borászati kultúráját őrzi az egykor 70 pincéből álló patkó alakú pincesor, melyből jelenleg 20-30 különböző állapotú pince, néhány présház és 3 parasztház maradt fenn.
Az egykor a falu perifériáján elhelyezkedő pincevilágot ma már Zsámbék legsűrűbben lakott térsége öleli körül.

Történeti, kulturtörténeti, gazdálkodástörténeti jelentőség: az évszázadokon át Zsámbékot virágoztató németek intenzív szőlőművelési, borászati hagyományainak emlékeit az általuk kialakított ligetben lévő egykor 70 pincéből álló körpincesor relikviái őrzik. A helyszín többszöri népességcsere szimbóluma. 2010-ben munkánknak és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően a terület Német Nemzetiségi Emlékművel (Máhr Ferenc) gazdagodott és ünnepélyes keretek között Német Nemzetiségi Emlékparkká minősült át.

Rekreációs pihenőparkként Zsámbék jelen és leendő polgárainak nyújt lehetőséget kulturált pihenésre, kikapcsolódásra, a természet megfigyelésére, Zsámbék történetének megismerésére.

Miután a terület egyrészt műemléki, másrészt természetvédelmi terület, a tanösvény táblái felváltva tartalmaznak történeti utalásokat és élővilággal kapcsolatos ismeretterjesztést.

Szeretnénk bemutatni a természet hétköznapi, apró csodáit. Itt nincsenek botanikailag védett értékek, de valamennyi növény rendelkezik különlegességgel, s mi néhányra felhívjuk a figyelmet. Környezetünkben megszokott növények fajfelismerését elősegítjük, tulajdonságaikat, természetvédelmi jelentőségüket, értéküket, róluk szóló legendákat bemutatjuk. A terület állatvilága rovar, hüllő, kétéltű, madár tekintetében gazdag, sok védett fajjal.

A táblák saját alkotásaink, folyamatosan készítjük az újabbakat. Bízunk benne, hogy általuk a látogatók hasznos tudáshoz jutnak. Reméljük, alaposabban megismerve a település múltját, a természet összefüggéseit, megszeretik és óvni fogják a fennmaradó emlékeket, a természetközeli élőhelyeket és a rajta kialakult életközösségeket.
Zsambek_Jozsefvaros_Pinceterulet_1.webp Zsambek_Jozsefvaros_Pinceterulet_2.webp Zsambek_Jozsefvaros_Pinceterulet_3.webp