Zirc látnivalói

Ciszterci Műemlékkönyvtár

Cím Zirc Rákóczi tér 1. 47.263259 N, 17.874020 E
A közel 65 000 könyves gyűjtemény Magyarországon egyedülálló
A Műemlékkönyvtár az apátsági épületének második emeletén található. Az első könyveket a 18. században az új alapítást végző heinrichaui szerzetesek hozták magukkal, mely állomány 1950-re 65.000 kötetre duzzadt. A ciszterci rend egykori feloszlatását követően a könyvtár állami tulajdonba került, kezelésével a Nemzeti Könyvtárat bízták meg.

A gyűjtemény mára 70 ősnyomtatványt, több mint 300 antikvát tudhat magáénak, melyek közül sok egyedülálló Magyarországon. Az állomány tematikailag elsősorban teológiai témájú könyveket tartalmaz, ám találhatunk szakirodalmat a többi tudományterületről is.

A könyvtár szakszerű idegenvezetéssel látogatható, melynek során a vendégek megismerkedhetnek a ciszterci gyűjtemény és a rend történetével, valamint megtekinthetnek egy könyvkiállítást, illetve megcsodálhatják az európai hírű – a Wilde testvérek keze munkáját dicsérő – intarziás berendezésű nagyteremet is.
Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc