Zengővárkony látnivalói

Tojásmúzeum

Cím Zengővárkony Kossuth L. u. 6. 46.172365 N, 18.430429 E
Útvonaltervezés
térkép
A tojásfestés, a tojáshímzés szerves része a húsvéthoz kapcsolódó népi hagyományoknak, ugyanakkor mára önálló népművészeti ággá fejlődött, s a díszített tojások az ünneptől függetlenül is előállítható, gyűjthető, kiállítható műtárgyakká váltak. A múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence. Hazai tojásfestők és díszítők alkotásait tájegységenként mutatja be.

A múzeumban megtalálhatók a távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai, japán darabok is. A vitrinekben helyet kapnak a tojásmotívumot felhasználó népi iparművészeti és iparművészeti alkotások.

Az intézmény céljai: Gyűjteni, megőrizni, bemutatni a múlt eme törékeny hírnökeit, valamint otthont, teret, lehetőséget adni a jelen és a jövő tojásíróinak munkájuk bemutatásához.

Megközelítés
A múzeum Zengővárkony község közepén található. A település autóval közvetlenül elérhető a 6-os főútról, Pécstől 17 km-re a zengővárkonyi elágazásnál letérve, Budapestről a 177-es kilométernél.
Tömegközlekedéssel a "Zengővárkony" buszmegállónál leszállva kellemes 10-15 perces sétával érjük el.
Zengovarkony_Tojasmuzeum_1.webp Zengovarkony_Tojasmuzeum_2.webp Zengovarkony_Tojasmuzeum_3.webp