Zengővárkony látnivalói

Szalmakincstár

Cím Zengővárkony Arany J. u. 69. 46.173198 N, 18.430542 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Telefon: 72/466-136 Web: www.szalmakincstar.hu
A kis mecseki település 2002. márciusától nemzetközi szalmagyűjteménynek ad otthont. A kiállítás anyaga, a világ 15 országából származó mintegy 400 szalmából készült tárgy Tüskés Tünde közel egy évtizedes gyűjtő és kutató munkájának az eredménye.

A SZALMA-KINCS-TÁR ideális környezetben, a falu egyik műemlék jellegű házában kapott helyet. A tudományos igénnyel megrendezett kiállítás bemutatja a szalmából készíthető tárgyak sokféleségét, összefoglalja mindazon eljárásokat, amelyekkel a szalmából kultikus, használati és dísztárgyakat lehet készíteni, továbbá bemutatja a különböző technikákhoz szükséges eszközöket, szerszámokat is.
A szalmafonó hagyományok bemutatásán túl a jelenkori, modern, művészi megfogalmazásoknak is helyet ad, ezzel igyekszik a legjobbat megőrizni a múltból, s ablakot nyit a jövő felé is.
A magyarországi, erdélyi, bácskai és felvidéki szalmatárgyakon kívül, gazdag anyagot találunk itt Mexikóból, Svájcból, Japánból, Kínából, Hollandiából, Angliából, Amerikából, Ausztráliából, Svédországból, Litvániából, Oroszországból, Belorussziából és Németországból is.
Két udmurt baba, 19. századi kalapcsipke mustralapok és egy huicita indián ceremónia kalap különleges értékei a gyűjteménynek.
A szalmafonás történetét és a más európai szalmaközpontokat bemutató rész mind néprajzi, mind történeti szempontból olyan értékekre hívja föl a látogató figyelmét, amelyeket az anyag egyszerűsége, hétköznapisága miatt nem mindig veszünk észre.
A muzeális gyűjtemény - melyet a wohleni (Svájc) és lutoni (Anglia) múzeumok is támogattak, valamint a kaliforniai Museum of American Straw Art testvér múzeumnak ismert el -, nemcsak a szalmafonóknak hanem a kutatóknak, néprajzosoknak is számos újdonságot tartogat, a faluba látogató turistáknak pedig igazi esztétikai élményt kínál.
A múzeumban nyaranta bemutató foglalkozásokat, táborokat szerveznek. A látogató a témával kapcsolatos könyveket, képeslapot és míves szalma tárgyakatv ásárolhat.
A SZALMA-KINCS-TÁR létrejötte és megnyitása egy magánember és egy falu egyesült erejéből született a köz javára.

A Szalma-Kincs-Tár nyitva tartási ideje:
Március 15 - szeptember 29.: 10:00-18:00
Szeptember 30 - március 14.: 10:00-15:00
Szerda szünnap
Bejelentkezés esetén a múzeumot más időpontban is kinyitják.

Megközelíthetőség:
Autóval: A Budapestről autóval érkező látogatónak a 6-os főútről Pécs előtt kb. 15 km-re kell lekanyarodnia a Zengővárkonyt jelző táblánál.
Tömegközlekedéssel: Vonat és távolsági autóbusz Pécsről Pécsváradig közlekedik, onnan kb. 2 km séta, mely a szelídgesztenyés és a Zengő természeti élményét nyújtja. A távolsági autóbusz Pécsről a 6-os úton Zengővárkony elágazásig is közlekedik. Onnan 10 perces sétával érhető el a múzeum.
Zengovarkony_Szalmakincstar_1.webp Zengovarkony_Szalmakincstar_2.webp Zengovarkony_Szalmakincstar_3.webp Zengovarkony_Szalmakincstar_4.webp