Zebegény látnivalói

Szőnyi István Emlékmúzeum

Cím Zebegény Bartóky József út 7. 47.797902 N, 18.912425 E
Útvonaltervezés
térkép
SZŐNYI ISTVÁN (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették. Műveiben költészetté emelte a hétköznapokat. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum.

A ház nemcsak a hagyományos értelemben vett múzeum, hanem több annál. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűségesebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi műveket és azt a miliőt, azt a környezetet, ahol a művek születtek. Így a múzeumlátogatóknak abban a ritka élményben lehet részük, hogy beléphetnek egy már nem létező világba, megismerhetik a műhely, a műterem nézőktől egyébként elzárt relikviáit, átérezhetik a hely szellemét. Abban a térben láthatják a képeket, ahol azok a legautentikusabbak: születésük színhelyén.

A múzeum állandó kiállításán a mester minden alkotói korszakából látható egy-egy jelentős festmény, olyan remekművek, mint a Kerti pad, a Reggel, az Este Zebegényben, vagy A falu ősszel. Időszaki tárlatokon tekinthetők meg több ezer darabból álló grafikai életművének legszebb darabjai, a kiállítás sorozat címe: Egy raktár rejtett kincsei. Tanítványainak, pályatársainak munkáit a Tisztelet a Mesternek és A zebegényi művészkolónia sorozatok keretében ismerhetik meg a látogatók.

A múzeumalapítással egy időben hozta létre az első múzeumigazgató, Dániel Kornél a Szőnyi Istvánról elnevezett képzőművészeti szabadiskolát a több holdas Szőnyi kertben, mely a Szőnyi István Baráti Kör Egyesület szervezésében azóta is folyamatosan működik. „E Magyarországon egyedülálló képzési típus a századelő francia szabadiskoláinak szellemi utóda, de koncepciójában közel áll Nagybányához, s némiképp a két háború közötti jeles mesterek, többek között a Szőnyi István által vezetett szabadiskolákhoz is. Az iskola alapítói tehát azt a célt tűzték maguk elé, hogy a növendékeket – bárhonnan is jöttek – megismertessék a művészet alapvető sajátosságaival, s az arra rátermetteket elindítsák a magasabb szint felé vezető úton. (Hann Ferenc: 25 éves a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola, 1987)

Az oktatás egy és több hetes turnusokban, öt-hat szakon folyik, kiváló művészek és művészettörténészek irányításával. 1987 óta ifjúsági szabadiskolával bővült a képzés. A kilenc és tizenöt év közötti korosztály két hétig tanulhat, ismerkedhet a rajzolás, a festészet, a kerámia, a tűzzománc mesterfogásaival.

A hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő szabadiskolák mellett 2010-től bővült a kulturális kínálat. Agyagos, festő, kobzos és fényrózsa tábor indult, főleg a fiatalabb korosztályok számára, ahol a gyerekek élményszerűen ismerkedhetnek a természet erőivel, elemeivel, a magyar néphagyományok (kézműves tevékenységek, népzene, néptánc, népmesék) segítségével.

A múzeum, a kert élő, állandóan megújuló programjaival várja a látogatókat. Érdemes újra visszatérni ide azoknak is, akik már jártak itt, mert mindig találnak valami érdekes felfedezni valót a művészet és a természet e páratlan találkozásának miliőjében.
Zebegeny_Szonyi_Istvab_Emlekmuzeum.webp