Zebegény látnivalói

Kós Károly kilátó

Cím Zebegény Kálvária út 47.799381 N, 18.913896 E
Kapcsolat Web: www.ilovedunakanyar.hu
A Kós Károly-kilátó Zebegény egyik legnépszerűbb nevezetessége, amely évente több ezer kirándulót csalogat a környékre. Minden korosztály számára kiváló úti cél, hiszen nem igényel nagyobb erőfeszítést a felkeresése, az élmény mégis utánozhatatlan, amelyet a panoráma nyújt.

A Kós Károly-kilátó megépülésének története közel száz évre nyúlik vissza, ugyanis már az 1930-as években megkezdődtek a munkálatok a Kopasz-hegyen. Akkoriban azonban még szó sem esett kilátó építéséről, hiszen a zebegényi lakosokból álló Dalkör elhatározása az volt, hogy a Kopasz-hegyen – ahol a kálvária található – Országzászlót és hősi emlékművet állíttat. A tervezéssel Maróti Géza építészt, szobrászt bízták meg.

A második világháború félbeszakította a munkálatokat, az emlékmű építése leállt, és kérdéses lett az is, hogy egyáltalán valamikor elkészülhet-e majd, hiszen a háború idején a legtöbb hasonló emlékművet lerombolták. A zebegényi emlékmű végül a zebegényi tanácstagoknak köszönhetően menekült meg, ugyanis átminősítették kilátónak, amely így már megmaradhatott a Kopasz-hegyen.

A Kós Károly-kilátó elődje egészen 2014-ig az emlékmű területén állt, majd ezután felmerült egy új építmény létrehozása, amely meg is valósult a Kálvária-domb egy távolabbi pontján.

Csóka Árpád tervei alapján fából épült meg az emelvény, amelynek a bámulatos dunai panorámán kívül az a különlegessége, hogy szemből egy római őrtoronynak látszik, amely arra utal, hogy erre vezetett a Duna mentén 500 km hosszan húzódó római limes útvonala. A kilátó alsó része székelykaput formáz, oldalról nézve pedig egy templomra hasonlít az építmény.

Egy zebegényi kirándulás során a Kós Károly-kilátó kihagyhatatlan állomás. Aki egyszer felkeresi az építményt, az biztosan minden évben ellátogat a településre, hogy a csodás zebegényi panoráma ismét a szeme elé táruljon!

Zebegényt autóval, busszal, vonattal, hajóval és kerékpárral is könnyedén lehet megközelíteni.
Autóval a 12-es számú úton érkezhetünk a településre Szob vagy Nagymaros felől. Akik busszal indulnak a faluba, azok Budapestről dunakeszi vagy váci átszállással érkezhetnek (menetrend) ide, vonattal pedig a Szob-Budapest vonalon (menetrend) érdemes megközelíteni Zebegényt. A Duna bal oldalán (Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob vonalon) az EV6-os számú kerékpárút halad át a községen, és mivel a település hajóállomását is felújították, ezért a kirándulóhajó járatokkal (menetrend) is célba vehetjük Zebegényt.

Az emlékmű és a kilátó gyalogosan csak néhány percre található a főtérről, ezért gyerekekkel is mindenképpen érdemes felkeresni.
Kós Károly kilátó, Zebegény