Zalatárnok látnivalói

Szent Anna templom

Cím Zalatárnok Petőfi Sándor u. 46.700999 N, 16.757523 E
Kapcsolat Web: www.miserend.hu
Tárnok első említései a XIV-XV. századi iratokban lelhetők fel, bár a mára vele egybeolvadt néhai településeket régebbi dokumentumok is megemlítik. A XVII. századra a Deák család birtoka lett a falu, 5 éven át itt nevelkedett a gyermek Deák Ferenc is. Novához hasonlóan mindig zömmel katolikus lakosság jellemezte. A szombathelyi egyházmegye megalapításáig a veszprémi püspök felügyelete alá tartozott.

1500 körül ferencesek építettek a településen kolostort és templomot, valószínűleg gótikus stílusban. Mindössze fél évszázad múlva azonban már el is hagyják a területet vagy a törökök, vagy a protestánsok miatt. A kolostorral együtt a templomot is várrá alakították, majd rommá vált. Csupán 1755-ben építették újjá. Szent Annának, a Boldogságos Szűz Mária édesanyjának tiszteletére szentelték, akit július 26-án ünnepel az Egyház. Egy év múlva a templom plébániai rangot kapott. A templomépület a XIX. század közepére ismét romos állapotba került, az ekkori felújítás alkalmával tornyot is építettek, megszüntették az épület gótikus stílusjegyeit, s inkább barokkos ívűre változtatták, mely a későbbi restaurálások alkalmával tovább egyszerűsödött.

Zalatárnokot 1992-től Tófej, 1994-től pedig Nova plébánia látta el. 2007. augusztus 1-től megszűnt plébániai státusa, s a novai plébánia fíliája lett.
Szent Anna templom, Zalatárnok