Zalaszombatfa látnivalói

Hetési Szőttes Múzeum

Cím
Zalaszombatfa
Kossuth utca
46.636783 N, 16.443036 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 20/242-7307
Web: www.apps.zala.hu
A zalaszombatfai közösségi ház melletti épületet 2015-ben újították fel, azóta található itt a környék szőttesművészetét, annak történetét és az ezzel kapcsolatos tárgyi emlékeket, archív fotókat bemutató kiállítás. A múzeumban működő szövőszék is van, amin kérés esetén bemutatót is tartanak.

A tájegységre jellemző hetési szőttes készítésének évszázados hagyománya van. Ma már kevés helyen készítik, Zalaszombatfa a ritka helyek egyike. Hagyományának újjáélesztésében nagy szerepe volt Virágh Béla tanítónak és feleségének az 1950-es évektől. A házaspár ezeken az években ugyanis a hetési népművészet utolsó emlékeivel találkozva módszeres kutató- és gyűjtőmunkába kezdett, majd szövőszakkört is szervezett. Az általuk összeállított kiadvány száz hímzésmintát tartalmaz. Virághék célja mindvégig az volt, hogy megőrizzék a szőttes kézműves jellegét, s átörökítsék a páratlan népművészeti értéket.

A közelmúltig Fehér Etelka egy régi szövőgépen készített hímzett szőtteseket, amelynek folyamatát az odalátogatók megtekinthették.
Kirandulastervezo_Zalaszombatfa_Hetesi_Szottes_Muzeum.jpg Kirandulastervezo_Zalaszombatfa_Hetesi_Szottes_Muzeum_2.jpg