Zalaszentgyörgy látnivalói

Római katolikus templom

Cím Zalaszentgyörgy Ady E. u 1. 46.866895 N, 16.695487 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A templom a XIII. században épült. Alapozásában agyagbarakott tégla élére és lapjára váltakozva /tm: 32x16x5.5cm/. Ez a román templom 12.5 méter hosszú, 7 méter széles, félköríves szentéllyel rendelkezett.

Tornya enyhén kifelé és befelé ugró átboltozott falpilléreken a 125 cm vastag homlokzati falon ül (huszártorony). A két falpillér között résablak látható. A jó szemű látogató észreveszi a kívülről húzott harang kötelének kürtőnyílását is.
A XIV. században elbontották a románkori szentélyt. Új, támpilléres szentélyt építettek, amelyet diadalív választott el a hajótól. A 3 román ablak tovább élt. Az új részekre rendkívül egyszerű mérműves (koragót) 4 ablak került.

A szentély északi részén négyzet alakú pasztofórium volt, szép díszítéssel (most nagyon egyszerű), vele szemben a déli oldalon félköríves ülőfülke látható, amelyben most egy bájos Krisztus fej, nagy tüskéjű koszorúval, fekete színezéssel felfedezhető.

A török időket átvészelte.
Ám a Bécs alól visszavonuló török csapatok feldúlták és felégették. 1756-ban barokkizálva átépítették, de megőrizték a gótikus ablakokat. 1961-ben durva beavatkozással nagyméretű (magtár) ablakokat vágtak, északról is átvágták a falat. (A dolgozó emberek említést tettek festéknyomokról, amire a válasz: Uram, magának egy dolga van, hogy vésse!)

1975. május 3-án kezdetét vette a műemléki munka, és csak 1993. június 30-án fejeződik be. Keserves 18 év után belül megszépült. Freskó-secco technikával készült koragót festménytöredékek keverednek renaisance elemekkel. Térdmagasságtól felfelé az egész templom díszített volt. Csodálatos lehetett. Ma is otthonosan meleg.

Uralkodó stílusa a gótika, de minden nagyobb stílusjegy megtalálható. Ebben a kis templomban halkan, egyszerűen, gyönyörűen és bájosan beszél a múlt. Áhitatot sugároz és békével áraszt el.

Csak le kell ülni, nézni és már imádkozol, - egyszerűen otthon érzed magad.
Római katolikus templom, Zalaszentgyörgy