Zalaszentgrót látnivalói

Batthyány-kastély

Cím Zalaszentgrót Zala u. 46.943549 N, 17.072315 E
Kapcsolat Web: www.zalaszentgrot.hu
A Batthyány-kastély helyén álló egykori várra egy 1299-ből származó oklevél utal először. A török időkben heves támadásoknak volt kitéve a végvár, erre utal az is, hogy 80 év alatt öt alkalommal erősítették meg.

Több mint 200 éven keresztül a Hagymásy család tartotta kézben a várat, s csak kihalásuk után - 1663-ban - került a Batthyány családhoz. A török kiűzése után a vár vesztett jelentőségéből, s fokozatosan tönkrement. 1767-ben Batthyány Imre bontatta le a fosztogatásokat is megélt várat és a helyén felépíttette a ma is álló kastélyt. A copf stílusú U-alakú téglaépület főhomlokzata a Zala folyóval párhuzamosan fut, a szárnyak végén egy-egy félkör alakú torony áll. Az egyemeletes épület északi szárnya alatt van a pince, az emeleten pedig az egykori lakószobák találhatók, ugyanitt középen helyezkedik el a nyugat felé néző díszterem is. A földszint szobáiban az egykori cselédség kapott helyet.
1800-as években a Batthyány család reneszánsz stílusú ajtókat szerelt fel és ugyanilyen stílusú bútorokkal rendezte be a kastélyt. A bútorok jelentős része ma is megtalálható az épületben.

A kastély keleti homlokzatán a következő latin felirat olvasható:
SIC eX annosIS sVrgVnt noVa teCta rVInIs haeC sI non pLaCent, faC Meliora, LICet
Magyarul: Így emelődnek a régi romok üde épületekké, ha nem tetszik az új, rakjál mást a helyébe.
A nagybetűk egyben római számokat is jelölnek - MCCCCCCLLLXIIIIIII -, melyek számértéke a kastély építési évszámára utal.

A kastély utolsó tulajdonosai a Károlyiak voltak, akik a hercegi koronás címert az épület nyugati homlokzatán helyezték el. A címeren a következő latin felirat olvasható:
FID ET VIRTUTE QVERE
Magyarul: Hittel és reménnyel szerezz hírnevet.

A háború után 1947. március 21-én a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium kezelésébe került a kastély, amely ezután általános iskolai tanulóotthon lett. 1950-ben értelmi fogyatékos gyerekek számára létrehozott általános iskola, óvoda és diákotthon kezdte meg működését, lakói ma is fogyatékos gyermekek. A kastély felújítását 1984-ben kezdték meg, a munkálatok négy évet vettek igénybe. Jelenleg a Zala Megyei Önkormányzat az épület fenntartója.
Batthyány-kastély, Zalaszentgrót