Zalaszántó látnivalói

Béke Sztúpa - Milarepa Meditációs Központ

Cím Zalaszántó Kovács-hegy 46.897149 N, 17.217706 E
Kapcsolat Telefon: 30/1439-460 Web: www.bekestupa.hu Email küldése
A kirándulók egy Európa szerte egyedülálló buddhista szentélyt, a sztupát csodálhatják meg Zalaszántó településtől néhány kilométerre, egy 316 m magas hegy tetején található. A 30 m magas és 24 méter széles építmény belsejében egy 24 m-es életfa, buddha tanításai és ereklyéi találhatók. A 14. dalai láma 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között avatta fel.

Bop Jon (Jin Soo Lee) dél-koreai buddhista szerzetes elhatározta, hogy Magyarországon vagy Csehországban, felépít egy Buddha-szentélyt, amely a béke, boldogság, megvilágosodottság szimbólumát képviseli. Hazánk mellett döntött, a Balaton-felvidéken, keresve a megfelelő helyet. Hosszas keresgetés után sem talált olyan helyet, ahol megnyugtatóan elfogadja a lakosság egy ázsiai vallás “szent” épületét. Az 1990-ben a falu polgármestere felajánlotta Zalaszántó közigazgatási helyén a sztupa megépítését. Ezt azonban topográfiai kutatómunka előzte meg, amely kiderítette, hogy a Világosvár nevű hegyre korábban más kultúrájú népek nem építkeztek, nem hagytak örökséget. A veszprémi püspök is tudomásul vette és elfogadta a szentély megépítését.

Az építkezést kb. egy évvel egy szertartás előzte meg, melyen a Föld lelkét keresték és ezáltal kijelölték a sztupa helyét, majd a magyar állam szívélyes támogatásával megkezdték a sztupa építését. Az építési költség főképpen a dél-koreai nép adakozásából, valamint az osztrák emberek adományából gyűlt össze (kb. 40 millió forint). A kivitelezést magyarok végezték.

A 24 méter átmérőjű és 30 méter magas építményben elhelyezték Buddha földi maradványát, amely a tibeti Potala-palotából került Indiába, – a mindenkori Dalai Láma száműzött helyére -, majd onnét Svájcba került a buddhista iskolába.

A sztúpa szomszédságában 2014-ben átadták a Milarepa Meditációs Központot, melynek látogatása szintén ingyenes.
Béke Sztúpa - Milarepa Meditációs Központ, Zalaszántó Béke Sztúpa - Milarepa Meditációs Központ, Zalaszántó Béke Sztúpa - Milarepa Meditációs Központ, Zalaszántó