Zalaegerszeg látnivalói

Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont

Cím Zalaegerszeg Batthyány Lajos utca 4-6. 46.846817 N, 16.846302 E
A Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont az Év Háza 2023 pályázat online szavazásán az Év középülete kategóriában a közönségkedvenc díjat nyerte el.

Az egyházüldözés a kommunista diktatúra ideje alatt (1945-1990) című kiállításban a látogatók megismerhetik a kor legfőbb eseményeit és személyeit, belehelyezkedhetnek a megfigyeltek és a megfigyelők szerepébe. A vádlottak visszaemlékezései és személyes tárgyai segítenek az átélésben, a kiállítás központi részén több száz üldözött arcképe is látható. Az épületben egyedülálló építészeti megoldással kapcsolódik össze itt a két kiállítótér. Innen letekintve Mindszenty József szobra és a bíboros utolsó szó jogán mondott szavai is hallhatók.

A „Szeretetet hoztam ide is” című Mindszenty József életútját bemutató kiállítás a csehimindszenti szülőföldtől vezeti végig a látogatót a bíboros fordulatokkal teli élettörténetén. A kiállítás egyik fő jelképe Rieger Tibor szobrászművész alkotása, mely a máriaremetei kegytemplom és a fatimai Magyar Kálvária életnagyságú Mindszenty-szobrok gipszmintája. Kivételes érték számunkra az a budapesti, volt Conti utcai fegyházból származó priccs, melyen szintén itt látható.

A két XX. századi eseményeket bemutató kiállítás mellett az ide érkezők megismerhetik a Zala vármegyei középkori emlékeit, illetve azokat a 14. századi téglaégető kemencéket, melyeket az épület alapjainak kiásásakor találtak meg a régészek.

Sisitől az Erzsébet mítoszig címmel a Gödöllői Királyi Kastély és a Mindszentyneum közös időszaki kiállítása egészen év végéig látogatható, melyben a királyi család, és a magyar környezet személyes tárgyain, feljegyzésein keresztül ismerhetik meg a látogatók Erzsébet mítosszá válásának állomásait.
A kiállítások mellett kegytárgy- és ajándékbolt, kávézó, szabadulószoba is szolgálja a tartalmas időtöltést.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Mindszentyneumba, amely pincétől padlásig különleges időutazásra hív a középkortól a 20. századig, mindez 21. századi technikával lesz igazán izgalmas minden korosztály számára.

Fotók: Orbán Domonkos / Magyar Kastélyprogram Kft., Pazirik Kft., Bicskei József / Göcseji Múzeum
Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg