Zalaegerszeg látnivalói

Magyar Olajipari Múzeum

Cím Zalaegerszeg Falumúzeum u. 46.850396 N, 16.827502 E
Kapcsolat Telefon: 92/313-632 Web: www.olajmuzeum.hu Email küldése
A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét. 1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi. A múzeum a gyűjteményeibe került anyagot rendszerezi, nyilvántartja, tudományosan feldolgozza és kiállításaiban, kiadványaiban bemutatja.

Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeum szomszédságában lévő, 30.000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató. Szabadtéri szoborparkjában kiemelkedő műszaki szakemberek mellszobrait láthatjuk.

Gyűjteményei, valamint Dr. Papp Simon geológus, egyetemi tanár emlékére berendezett kis kiállítás a múzeum Zalaegerszeg, Wlassics Gyula utca 13. szám alatti épületében találhatók.

A múzeum 3 hektáros kiállítási területe Zalaegerszeg egyik leggondozottabb parkja. A lombos és tűlevelű fák, bokrok, virágok közt elhelyezett fúróberendezések és nagy gépek látványa a korabeli természetes környezetüket idézik fel látogatóink számára. Több helyen is fapadokon és asztaloknál pihenhetnek meg vendégeink. A kiállításokon a természetes anyagok, természetes megoldások a jellemzőek. A nagy kiállítási területet behálózó útvonalon esztétikus környezetben sétálhat, tájékozódhat a látogató.
A Magyar Olajipari Múzeum irodáiban és restaurátor műhelyében képződő veszélyes hulladékot nyilvántartjuk és előírás szerint elkülönítve, tároljuk és raktározzuk.

Megállapodás szerinti időszakban a veszélyes hulladékot a Hulladékégetőbe szállítjuk. A Múzeum telephelyeivel bejelentkezett a Hulladék Információs Rendszerbe is.
Magyar Olajipari Múzeum, Zalaegerszeg Magyar Olajipari Múzeum, Zalaegerszeg Magyar Olajipari Múzeum, Zalaegerszeg Magyar Olajipari Múzeum, Zalaegerszeg