Zalacséb látnivalói

Római katolikus templom

Cím Zalacséb Kossuth u. 46.861091 N, 16.657992 E
Kapcsolat Web: www.martinus.hu
Zalacséb egyházával először a XIV. században találkozhatunk, a század elején készült pápai tizedlajstromokban, ami szerint 1335-ben a falu Pál nevű plébánosa 40 kis dénárt fizetett.

A jelenlegi templom 1886-1888-ra készült el, a régebbi fából készült, amelyet Rómer Flóris 1863-ban még látott. Így írt róla: „Megvallom, hogy ezen templomocska minden sajátossága mellett bensőbb hatást tett rám, mint sok czifra, ízléstelen városi templom, vissza gondoltam magam, a kereszténység – szegényes, de erkölcsben dús – első századaiba.” Ugyancsak ő írta az Archeológiai Értesítő 1871-ben megjelent számában azt a cikket, ahol részletesen beszámolt az építményről, sőt még rajz is található róla. A templomhoz tartozott egy harangláb is, amely a falu közepén állt. A harang 1670-ből való, szép öntésű, tiszta hangú. A képei közt szerepelt Szűz Mária, mint királyné tartja a kis Jézust, aki egyik kezében almát fog, a másikkal édesanyját cirógatja. Ez az ábrázolás köszön vissza a mai templom 1995-ben készült üvegablakainak egyikén. Alatta Szent János állt – oldalt más szentek képei voltak láthatóak.

A fatemplom tönkremenetele után épült a ma is álló kőtemplom, amelyet 1888-ban szenteltek fel. Az új templomot a falu szülötte – Gál József – festette. Az egyik képen a falu lakói közül is megörökített néhányat. 1986-ban a templom fennállásának 100. évfordulójára új, 56 kg-os harangot öntettek a zalacsébi hívek Gombos Lajos és fia, Miklós műhelyében, Őrbottyánban.

A harang domborművének középen Mária látható, aki szíve felett kis emberi alakot tart. Ez jelképezi a halottat, akiért éppen szól. Mellette látható Szent Péter és Szent Pál. A már meglévő nagyobb harang – mely 180 kg-os – Sopronban, Seltenhofer Frigyes és fiai műhelyében öntetett.

1995 óta két új, antik ólmozott üvegablak díszíti a templomot, melyet Mester Éva, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész készített. Az első Szűz Máriát ábrázolja – a kis Jézussal és országalmával, - mint hazánk védasszonyát. Visszaköszönnek rajt a régi templom, harangláb, valamint a zalai dombok. A második ablak az 1957-ben meggyilkolt fiatal papnak, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanújának, Brenner Jánosnak állít emléket.
Római katolikus templom, Zalacséb