Zajta látnivalói

Római katolikus templom

Cím Zajta Kossuth Lajos u. 47.906112 N, 22.805154 E
Kapcsolat Web: www.szatmartour.hu
A római katolikus templom nem a falu belterületén, hanem az északi utcasor kertjei alatt, a Kossuth utcán magasodik fel.

A császári hadak 1767-ben a régi faluban súlyosan megrongálták azt a kőtemplomot is, amelyet Szent György tiszteletére valószínűleg a XV. század előtt, talán a XIII. században emeltek.

Bitthauser József építész 1789-ben lerajzolta a romos középkori épületet: vakolatlan téglatemplomot örökített meg (a feljegyzések szerint a téglák vörös és vas színűek voltak). Az Erdődről betelepített svábok feltehetően az ő tervei alapján 1789-ben gótikus stílusban állították helyre a templomot, amelynek a keleti oldalon szokatlan módon elhelyezett sekrestyéje akkor még nem készült el.

A műemlék jellegű templom homlokzat előtti tornyos, egyhajós épület, egyenes záródású szentélye mögött késő barokk sekrestye nyílik. A homlokzat előtt álló gótikus négyszintes torony felső szintje késő barokk stílusú, 1819-ben emelték a tornyot három öllel magasabbra. A templom belsejében a boltozatos szentély mennyezetének közepén hatszögű keretben a Szentháromságról készült késő barokk falkép látható.
Római katolikus templom, Zajta