Vizsoly látnivalói
Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum
Cím
Vizsoly
Szent János u. 119.
48.383898 N, 21.216373 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 20/272-9015
Web: www.facebook.com
Email küldése
Az első, magyar nyelvre fordított Biblia 1589-90 között készült el, abban a Rákóczi kúriában, ami csodával határos módon, szinte eredeti állapotában megmaradt Vizsolyban.

Az erősen romos épületet megvette a Colo-pajzs Kulturális Egyesületünk és berendeztük benne azt az interaktív nyomdamúzeumot, ahol hozzáláttunk az eredeti nyomtatás rekonstruálásához. Hosszú kutatómunka előzte meg azt a napot, amikor a valóságában is elkezdődött a nyomtatás.

Sok időbe telt, hogy megtaláljuk azokat a szakembereket, akik még értenek a NYOMDÁSZATHOZ. Nagyon meglepő, de gyakorlatilag teljesen eltűnt az a szakma, ami még ezelőtt harminc évvel, a mesterségek csúcsa volt. Aztán, egyik napról a másikra, betiltják az ólombetűs nyomtatást. Azokat a szakemberek, akik értetek ehhez az összetett munkához, átképezték az újkor technikájára, és szép- lassan eltűnt a nyomdászmesterség.

Évekbe tellett, mire megtaláltuk azt a betűöntő mestert, aki szakmai segítséget adott a vésnöknek, és elkészítethettük a vizsolyi biblia teljes betűkészletét. Kétévi munka árán, kivésett a vésnök 517 írásjelet, nyomdai cifrát. Ez idő alatt, hozzá láttunk a betűöntés előkészítéséhez. Újabb áthatolhatatlannak tűnő akadály állt elénk. Annak az ötvözetnek – ólom, ón, antimon – a gyártását, amiből a betűket öntötték, már régen betiltották és teljesen eltűnt. Addig kerestünk, amíg megtaláltuk a gumiszerelők által használt ólomsúlyokat, ezzel pótoltuk. A végeredmény még talán jobb is lett, mint a eredeti anyag. Újabb egy év munkája kellett hozzá hogy, elkészüljenek a nyomtatáshoz szükséges korabeli betű. Összesen 50 000 db ólombetű kell a nyomtatáshoz. Cirka másfél tonna ólom.
Ez idő alatt megkezdődött a Gutenberg által kialakított nyomdagép rekonstruálása. Az szintén egy évet vett igénybe. A sárvári Nádasdy múzeum segítségével elkészítettük a korabeli sajtót.

Szinte minden készen állt a nyomtatás megkezdéséhez. Csak papír hiányzott még. Ez tűnt a legnagyobb akadálynak. A papírgyártás ilyen formája már réges-régen nem is létezik. Megtaláltuk azt a holland manufaktúrát, akik még gyártanak ilyen minőségű papírt, De egy ív papír 5 euróba került. A Vizsolyi Biblia 2412 oldalas. A mi terveink szerint 200 darabot nyomtatunk a reformáció 500. évfordulójára. A szükséges papír mennyisége 300.000 A/3 ív, cirka 500 000 000 forintnyi költséggel. Ez teljesen elképzelhetetlen!

Más módját találtuk a korabeli rongypapír beszerzésének. Legyártjuk mi!
Nekiláttunk és építettünk egy vízimalom meghajtású papírmanufaktúrát. Három évig dolgoztunk rajta, mire sikerült felépíteni a malmot, kidolgozni a lenrost főzés technikáját és megtalálni azokat az eszközöket, merítőszitákat, amivel sikerült tökéletesen rekonstruálni a korabeli papírgyártást. Mára, Európa legtermelékenyebb papír manufaktúrája működik Vizsolyban. 2016. október 31.-ére elkészítettünk 100 könyv mennyiségű, mint egy 600 kg, gyönyörűségesen szép, kézzel gyártott rongypapírt. A munkák teljes sebességre kapcsoltak. 2015. július 24-re, amikor 425 éves lett a Vizsolyi Biblia, elkészült az első, újból kinyomtatott Vizsolyi Biblia, Tőkés László püspök fővédnöksége alatt.

2017. október 31-re elkészül az a 200 darab Vizsolyi Biblia, ami a tökéletes másolata lesz az eredeti könyveknek. A bekötését a korabeli technikával készíti a restaurátor könyvkötő, ami szintén Vizsolyban fog működni. Az eredeti könyvek kecskebőrbe voltak kötve. Már az akkori kikészítési technika sem létezik, ezért rekonstruáltuk a korabeli tímárműhelyt és a korabeli cserző anyagokkal kikészítjük a szükséges bőröket. Az utolsó munkarész a veretek elkészítése. Arra gondoltunk, ha már szinte az egész folyamat itt zajlik Vizsolyban, legyen itt a veretek öntése is. Megépítettünk egy öntödét és a szükséges veretek, már itt készülnek a vendégek előtt.

A célja ennek a tíz éve tartó munkának, hogy megértsük, átéljük a Vizsolyi Biblia nyomtatásának minden mozzanatát. Számunkra és a 425 évvel később élők számára is elérhető közelségbe kerüljön az akkori idők legnagyobb nyomdatörténeti bravúrja.