Vizsoly látnivalói

Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum

Cím Vizsoly Szent János u. 119. 48.383898 N, 21.216373 E
Kapcsolat Telefon: 20/272-9015 Web: www.facebook.com Email küldése
Az első, magyar nyelvre fordított Biblia 1589-90 között készült el, abban a Rákóczi kúriában, ami csodával határos módon, szinte eredeti állapotában megmaradt Vizsolyban.

Az erősen romos épületet megvette a Colo-pajzs Kulturális Egyesületünk és berendeztük benne azt az interaktív nyomdamúzeumot, ahol hozzáláttunk az eredeti nyomtatás rekonstruálásához. Hosszú kutatómunka előzte meg azt a napot, amikor a valóságában is elkezdődött a nyomtatás.

Sok időbe telt, hogy megtaláljuk azokat a szakembereket, akik még értenek a NYOMDÁSZATHOZ. Nagyon meglepő, de gyakorlatilag teljesen eltűnt az a szakma, ami még ezelőtt harminc évvel, a mesterségek csúcsa volt. Aztán, egyik napról a másikra, betiltják az ólombetűs nyomtatást. Azokat a szakemberek, akik értetek ehhez az összetett munkához, átképezték az újkor technikájára, és szép- lassan eltűnt a nyomdászmesterség.

Évekbe tellett, mire megtaláltuk azt a betűöntő mestert, aki szakmai segítséget adott a vésnöknek, és elkészítethettük a vizsolyi biblia teljes betűkészletét. Kétévi munka árán, kivésett a vésnök 517 írásjelet, nyomdai cifrát. Ez idő alatt, hozzá láttunk a betűöntés előkészítéséhez. Újabb áthatolhatatlannak tűnő akadály állt elénk. Annak az ötvözetnek – ólom, ón, antimon – a gyártását, amiből a betűket öntötték, már régen betiltották és teljesen eltűnt. Addig kerestünk, amíg megtaláltuk a gumiszerelők által használt ólomsúlyokat, ezzel pótoltuk. A végeredmény még talán jobb is lett, mint a eredeti anyag. Újabb egy év munkája kellett hozzá hogy, elkészüljenek a nyomtatáshoz szükséges korabeli betű. Összesen 50 000 db ólombetű kell a nyomtatáshoz. Cirka másfél tonna ólom.
Ez idő alatt megkezdődött a Gutenberg által kialakított nyomdagép rekonstruálása. Az szintén egy évet vett igénybe. A sárvári Nádasdy múzeum segítségével elkészítettük a korabeli sajtót.

Szinte minden készen állt a nyomtatás megkezdéséhez. Csak papír hiányzott még. Ez tűnt a legnagyobb akadálynak. A papírgyártás ilyen formája már réges-régen nem is létezik. Megtaláltuk azt a holland manufaktúrát, akik még gyártanak ilyen minőségű papírt, De egy ív papír 5 euróba került. A Vizsolyi Biblia 2412 oldalas. A mi terveink szerint 200 darabot nyomtatunk a reformáció 500. évfordulójára. A szükséges papír mennyisége 300.000 A/3 ív, cirka 500 000 000 forintnyi költséggel. Ez teljesen elképzelhetetlen!

Más módját találtuk a korabeli rongypapír beszerzésének. Legyártjuk mi!
Nekiláttunk és építettünk egy vízimalom meghajtású papírmanufaktúrát. Három évig dolgoztunk rajta, mire sikerült felépíteni a malmot, kidolgozni a lenrost főzés technikáját és megtalálni azokat az eszközöket, merítőszitákat, amivel sikerült tökéletesen rekonstruálni a korabeli papírgyártást. Mára, Európa legtermelékenyebb papír manufaktúrája működik Vizsolyban. 2016. október 31.-ére elkészítettünk 100 könyv mennyiségű, mint egy 600 kg, gyönyörűségesen szép, kézzel gyártott rongypapírt. A munkák teljes sebességre kapcsoltak. 2015. július 24-re, amikor 425 éves lett a Vizsolyi Biblia, elkészült az első, újból kinyomtatott Vizsolyi Biblia, Tőkés László püspök fővédnöksége alatt.

2017. október 31-re elkészül az a 200 darab Vizsolyi Biblia, ami a tökéletes másolata lesz az eredeti könyveknek. A bekötését a korabeli technikával készíti a restaurátor könyvkötő, ami szintén Vizsolyban fog működni. Az eredeti könyvek kecskebőrbe voltak kötve. Már az akkori kikészítési technika sem létezik, ezért rekonstruáltuk a korabeli tímárműhelyt és a korabeli cserző anyagokkal kikészítjük a szükséges bőröket. Az utolsó munkarész a veretek elkészítése. Arra gondoltunk, ha már szinte az egész folyamat itt zajlik Vizsolyban, legyen itt a veretek öntése is. Megépítettünk egy öntödét és a szükséges veretek, már itt készülnek a vendégek előtt.

A célja ennek a tíz éve tartó munkának, hogy megértsük, átéljük a Vizsolyi Biblia nyomtatásának minden mozzanatát. Számunkra és a 425 évvel később élők számára is elérhető közelségbe kerüljön az akkori idők legnagyobb nyomdatörténeti bravúrja.
Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum, Vizsoly Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum, Vizsoly Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum, Vizsoly Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum, Vizsoly