Visegrád látnivalói

Bertényi Miklós Fűvészkert

Cím Visegrád Apátkúti völgy 47.770429 N, 18.985234 E
Kapcsolat Telefon: 26/598-000 Web: www.parkerdo.hu Email küldése
A kertben a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogadja a látogatót. Az 1960-as évek második felében az itt lévő gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat telepítettek.

A munkákat először Mundi István, később Koncz Antal kerületvezető erdészek irányításával végezték el. A területet a vadkárok megelőzése érdekében később bekerítették. 1978-ban dr. Madas László és dr. Madas András ötlete alapján, Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a területnek arborétummá történő alakítását. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat telepítettek.

Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre. 1985-ben a FAO Erdészeti Szekciója hazánkban tartotta közgyűlését. Ennek emlékét őrzik még ma is a tagországok küldöttei által ültetett fák.

Nyitvatartás: A belépőjegy az Ördögmalom Étterem nyitvatartási idejében, az étteremben váltható meg.

Megközelítés: Visegrád felől, a Telgárthy-rétre vezető út mentén sok látnivaló kínálkozik. Az Apátkúti-patakot követve az Ördögmalom-vízesés, majd a Magdolna-forrás mellett elhaladva érkezünk el a réthez, amelynek szélén megtaláljuk a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratát.
Bertényi Miklós Fűvészkert, Visegrád Bertényi Miklós Fűvészkert, Visegrád Bertényi Miklós Fűvészkert, Visegrád